O să pună UDMR mâna pe Târgu Mureş?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 11 ani încoace, UDMR se chinuie în zadar să câştige primăria Târgu Mureş, oraşul cu cei mai mulţi etnici maghiari din România.

După eşecul usturător al lui Laszlo Borbely din 2008 la primăria Târgu-Mureş, maghiarii nu reuşesc să îşi adune forţele pentru a recâştiga fosta capitală a Secuimii.

Laszlo Tokes a sunat vineri adunarea formaţiunilor politice maghiare - UDMR, PCM, CNMT - în alegerea unui candidat comun la alegerile locale din 2012. "Se poate să fie ultima noastră şansă să ne apărăm şi să ne dezvoltăm mai departe comunitatea şi şcolile", a spus Tokes, care le-a cerut să facă "tot ce le stă în putinţă" să colaboreze.

Cine vor fi candidaţii?

La Primăria Târgu Mureş şi-au ajunţat deja candidatura actualul primar, Dorin Florea (PDL), Cornel Brişcaru (USL) şi Smaranda Enache, co-preşedintele Ligii Pro Europa. "Sunt două sondaje pe care le-am văzut, nu cred in valoarea lor absolută dar au un lucru comun, că persoana cel mai bine plasată după actualul primar sunt eu. Unul din sondaje a fost facut de un partid românesc, altul de unul maghiar", a declarat Smaranda Enache.

UDMR nu şi-a desemnat candidatul. Organizaţia UDMR din municipiu îl susţine pe viceprimarul Sandor Csegzi, în timp ce conducerea centrală a a partidului îl agreează pe Levente Vas, consilierul fostului ministrul al Sănătăţii, Attila Cseke.

11 ani de eşec

La alegerile locale din 2008, candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş a fost ministrul Laszlo Borbely. El a candidat cu sloganul "Inimile noastre bat la Târgu Mureş". Borbely a pierdut în primul tur în faţa lui Dorin Florea, de la PDL. Borbely a luat 44.86%, Florea - 52.52%. Cu toate acestea, atât în 2004 cât şi în 2008, UDMR a avut cel mai mare număr de consilieri locali.

Componenţa Consiliului Local în 2004:

Consiliu Local 2004

Componenţa Consiliului Local în 2008:

Consiliu Local 2008

Primul primar post-decembrist al municipiului Târgu Mureş a fost Victor Suciu, ales pe listele PUNR între 1990 şi 1992. I-au urmat în funcţie doi primari maghiari, Győző Nagy (1992-1996) şi Imre Fodor (1996-2000). Din 2000 până acum, primăria Târgu Mureş este condusă de Dorin Florea (PDL).

În Târgu Mureş (Marosvásárhely) sunt cei mai mulţi maghiari din ţară, anume 70.108, reprezentând 46,72% din populaţia oraşului. Oraşul cu cel mai mare procent de etnici maghiari e Odorheiu Secuiesc (Harghita) în care sunt 95,69% etnici maghiari, adică 35.357.

Structura etnică a municipiului Târgu Mureş:

Structura etnică Târgu Mureş
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite