Florea le-a transmis lui Antonescu şi Ponta că Târgu-Mureşul trebuie să fie capitală regională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Florea speră ca Târgu-Mureşul să devină capitala viitoarei Regiuni Centru
Dorin Florea speră ca Târgu-Mureşul să devină capitala viitoarei Regiuni Centru

Având în vedere că zilele trecute s-au împălinit 23 de ani de la evenimentele sângeroase de la Târgu-Mureş, din 190, cânt românii şi maghiarii s-au bătut pe străzile oraşului, primarul Dorin Florea a trimis o scrisoare primului-ministru Victor Ponta dar şi preşedintelui Senatului Crin Antonescu, în care este atins atât subiectul ”martioe negru”, cât şi subiectul regionalizării.

Referindu-se la evenimentele din martie 1990, edilul le-a transmis mai marilor statului că ”În martie 1990, oraşul nostru a fost folosit, sub masca naţionalismului pe de o parte şi a separatismului pe de altă parte, de către cei care îşi câştigă traiul politic din ură pentru a-şi genera bazine de vot. Dumneavoastră aţi trăit mineriadele din Bucureşti, noi, aici, am trăit evenimentele din Târgu-Mureş. Din fericire pentru dumneavoastră, efectul de pericol fizic al mineriadelor s-a stins rapid de fiecare dată, în sensul că după câteva zile focarele de violenţă au dispărut. Pentru noi, aici în Târgu-Mureş, stresul şi pericolul fizic au durat ani de zile iar efectele încă se resimt. Au fost necesari ani de refacere a mentalităţii, de luptă permanentă cu pericolul inflamării situaţiei. Orice scânteie, orice provocare de orice parte, ar fi putut oricând să genereze violenţa. Violenţa interetnică este cea mai periculoasă şi contagioasă formă de instabilitate”.

Urmează apoi o pledoarie pentru ca Târgu-Mureşul să devină capitală în viitoarea Regiune Centru, având în vedere statutul multietnic al localităţii şi dezvoltarea economică de care e capabil oraşul nostru.

”Scopul scrisorii mele este să vă rog să luaţi în calcul şi în analiza domniilor voastre, deasupra oricărei argumentaţii, interesul naţional neperceput bine încă în restul ţării, de propunere a municipiului Târgu-Mureş ca şi capitală regională pentru regiunea care va cuprinde (şi) judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. Vă aştept la Târgu-Mureş, în inima Transilvaniei, aici unde exact acum 23 ani românii se luptau cu maghiarii pe străzi. Vă asigur, domnilor, că pentru a înţelege şi conduce o comunitate mixtă română-maghiară este nevoie de cel puţin 20 ani de experienţă şi interacţiune cu aceasta, înainte de a o prelua şi din acest motiv, singura soluţie verificată de capitală pentru regiunea care va cuprinde judeţele Mureş, Harghita şi Covasna este Târgu-Mureş”, încheie primarul mesajul către Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite