Farmacia care îi ajută pe refugiații ucraineni din Târgu Mureș nu mai are resurse. Apel la solidaritatea românilor

0
0

Farmacia Socială a anunţat, joi, 20 octombrie, că nu mai poate susţine medicaţia gratuită pentru refugiaţii ucraineni şi a făcut apel la solidaritatea cetăţenilor. De la începutul războiului, farmacia a ajutat cu medicamente gratuite peste 300 de ucraineni.

Farmacia Socială a ajutat la Târgu Mureș peste 300 de ucraineni. FOTO Unsplash
Farmacia Socială a ajutat la Târgu Mureș peste 300 de ucraineni. FOTO Unsplash

Ne apropiem foarte rapid de momentul în care nu vom mai putea asigura gratuit, necompensat de CNAS, din fondul social propriu, medicamentele prescrise cetăţenilor refugiaţi care se află în judeţul Mureş. Din evidenţele noastre, în data de 20 octombrie 2022 sunt evidenţiaţi 342 cetăţeni ucraineni din care 177 sunt copii şi care sunt asiguraţi în sistemul naţional de asigurări de sănătate în baza OG15/2022.

Aceşti pacienţi vor solicita medicilor prescriptori eliberarea reţetelor tipizate şi vor încerca eliberarea tratamentului prescris în orice farmacie cu menţiunea că sunt scutiţi de coplata la medicaţia prescrisă compensat. Mulţumim tuturor partenerilor care au făcut posibil proiectul de finanţare privată a nevoilor refugiaţilor (...) Toţi cei care doresc să se implice prin voluntariat sau cu susţinere financiară sunt rugaţi să ne contacteze telefonic la 0769041200 sau prin email la adresa marius@farmaciasociala.ro", a anunţat antreprenorul social şi administratorul Farmaciei Sociale, Marius Dumitrescu, într-un comunicat de presă.

Dumitrescu a subliniat că, la aproape opt luni de la începutul conflictului din Ucraina, costurile totale cu medicaţia gratuită au ajuns ajungând la aproximativ 50.000 lei şi au fost suportate din fondul social propriu şi din surse private provenite în urma scrierii de proiecte.

Aceşti pacienţi au fost ajutaţi cu transportul şi traducerea necesară realizării consultaţiei medicale şi în baza prescripţiei medicale le-a fost asigurată toată medicaţia în mod gratuit, în afara sistemului naţional de asigurări de sănătate (...) Este important de menţionat că în tot acest timp, numărul cazurilor sociale din judeţul Mureş, cu altă naţionalitate decât cea ucraineană, care au solicitat şi au beneficiat de sprijin din partea Farmaciei Sociale, a crescut, neexistând în niciun moment întreruperi privind asistenţa cu medicamente a acestora (...) Farmacia Socială, alături de Asociaţia SURYAM şi Crucea Roşie Mureş au fondat MuresHub, un proiect destinat tuturor persoanelor vulnerabile de la nivelul judeţului Mureş şi care îşi propune colaborarea strânsă între organizaţiile direct implicate în domeniul social", a precizat Dumitrescu.

El a mai afirmat că, potrivit OUG 15/2022, persoanele care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România, care solicită protecţie internaţională în România, care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente şi dispozitive medicale, beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile medicale cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, ca şi asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu şi cu scutire de la coplată.

În cazul în care pacientul nu cunoaşte limba română, informaţiile i se aduc la cunoştinţă în limba maternă ori în limba pe care o cunoaşte sau, după caz, se va căuta o altă formă de comunicare", a precizat Marius Dumitrescu.

Târgu-Mureş


Ultimele știri
Cele mai citite