De Ziua Libertăţii Secuieşti, liderii secuilor ameninţă că vor depune plângere penală împotriva autorităţilor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) vroia astăzi marş şi miting de amploare la Târgu Mureş. Pentru că anul trecut membri unor organizaţii extremiste maghiare au strigat „Ardealul va fi al Ungariei” sau „Opincarilor, mergeţi acasă!” şi, în plus, au devenit violenţi, autorităţile locale nu au dat aviz în acest an pentru organizarea marşului şi a mitingului.

Update: În jurul orei 16.00 aproximativ 300 de maghiari s-au adunat la Monumentul Secuilor Martiri din  Târgu Mureş. La ora 17.00  erau aşteptaţi 4 preoţi ai cultelor specifice maghiare: reformat, romano-catolic, unitarian şi evanghelic, care au ţinut o sujbă în memoria celor 5 secui care au fost executaţi la Târgu Mureş în 1854 de armata austriacă.

Spre deosebire de anii trecuţi, nu s-au înregistrat incidente, după comemorare cei mai mulţi participanţi retrăgându-se la casele lor. Chiar dacă a existat intenţia de a se deplasa către centrul oraşului, participanţii ştiau că un marş sau miting neautorizat ar fi însemnat o încălcare a legii ar fi atras după sine şi sancţiuni.

Mures

Chiar dacă liderul Asociaţiei Siculitas, respectiv Izsak Balazs, a spus că fiecare maghiar e liber să comemoreze şi că nu mai există o acţiune organizată, chemarea s-a dat pe reţelele de socializare.

Liderul Jobbik Mureş, Kisgyorgy Levente a declarat presei că “practic acum ne aflăm pentru comemorarea secuilor martiri care au murit pentru libertate, pentru libertate şi ca românii şi maghiarii să trăiască liberi, paşnic. Din moment ce domnul primar a interzis practic un marş, o manifestare pentru Ţinutul Secuiesc să trăim şi mai bine şi românii şi maghiarii, am venit să demonstrăm tot paşnic (…)Pe Facebook au apărut anunţuri, am făcut şi eu unul, noi am făcut o mobilizare pentru ora 16. Din câte am înţeles şi domnul avocat Kincses (Kincses Elod, avocat al CNS care a acţionat Primăria în instanţă pentru neaprobarea marşului-n.r.) a făcut o mobilizare pentru ora 17”


Liderul Jobbik a mai declarat că dacă ar fi avut posibilitatea s-ar fi îndreptat către centrul municipiului, la Troiţa Martirilor din 1989, pentru a aduce flori şi lumânări.



Zilele trecute, mai multe organizaţii extremiste lansau chemări pentru a manifesta pentru autonomia „Ţinutul Secuiesc” la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc (judeţul Covasna) sau Miercurea Ciuc, Gheorgheni (judeţul Harghita). Anul trecut astfel de reprezentanţi ai unor mişcări extremiste au provocat incidente la Târgu Mureş.
Astăzi, în conferinţa de presă Izsak a fost întrebat cum îşi explică faptul că la acţiunile organizate de Consiliul Naţional Secuiesc apar şi astfel de reprezentanţi ai unor grupări extremiste.

mures

Nu noi suntem aceste organizaţii, nu avem contact cu ei. Ar fi foarte interesant de ştiut la îndemnarea cui au venit, anul trecut, şi de ce tocmai la noi. Trebuie să vă spun că noi nu dispunem de servicii secrete, nu avem informaţii, nu avem de unde. Dar este evident că în ziua următoare, când presa română era plină, au fost găsiţi printre zeci de mii de oameni acei 5-10-20 care erau în uniformă, care au făcut scandal. Nu cuvântările, nu documentul oficial a fost mediatizat de presa română, ci acei câţiva elemente extremiste care singuri nu sunt suficient de puternici pentru a organiza orice eveniment, pentru că nimeni nu s-ar duce. Cert este că reacţia presei româneşti, chiar şi poziţii oficiale, i-au scos în evidenţă pe aceştia. Deci eu văd un interes comun între adversarii noştri de extremă dreapta şi din păcate adversarii noştri de la putere. E o foarte bună conlucrare. Se ajută reciproc. Da? Când autorităţile nu demască şi nu identifică pe cei cu petarde, au nevoie de ei, şi ar fi interesant de ştiut până unde merge acest interes comun. Să pun întrebarea deschis – dacă există conlucrare şi cooperare directă între ei? Pentru că noi nu avem contact, şi asta ştiu foarte bine şi dânşii, autorităţile. Sunt provocatori care lucrează împotriva intereselor noastre şi servesc interese ale adversarilor noştri care nu vor să înţeleagă că autonomia este şi interesul ţării. Ne găsesc pe toţi, peste tot şi au informaţii prompte şi rapide. Nu de la noi, vă spun”, a fost declaraţia lui Izsak Balazs.  
Din păcate, spre deosebire de anii trecuţi mulţi maghiari participanţi la comemorare au refuzat să vorbească cu presa de limbă română.
 

Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a organizat astăzi o conferinţă de presă pentru a clarifica, după cum s-a exprimat, povestea autorizării sau a avizării acţiunilor care se doreau a fi derulate  de 10 Martie.

Oricine poate depune flori şi poate comemora în această zi Martirii Secui, a fost mesajul transmis în repetate rânduri de autorităţile locale. Acestea au spus însă că nu pot da aviz pentru marş şi miting în Târgu Mureş, după  ce marşul secuiesc de anul trecut s-a transformat în altceva.

Aviz negativ din cauza evenimentelor de anii trecuţi


Steagul negru al HVIM, în 2014, la Târgu Mureş

image

Dincolo de faptul că 10-12 martie 2015 în centrul oraşului mai are loc o adunare publică deja aprobată, iar legea nu permite organizarea alteia simultan, comisia le-a amintit organizatorilor ce s-a întâmplat anii trecuţi. S-au strigat lozinci precum „Ţinutul Secuiesc nu este România!”, „Opincarilor, mergeţi acasă!”, „În Bucureşti toţi sunt ţigani!” Mai mult, un husar a scos sabia, un membru HVIM ( „Mişcarea de tineret din cele 64 de comitate ale Ungariei Mari”) a lovit un jandarm, aşa că membrii comisiei de avizarea a adunărilor publice, întrunită în luna februarie 2015 au spus „nu” marşului în acest an.

Izsak vrea documente de la Primărie, deşi a refuzat să semneze Procesul Verbal de şedinţă, din 9 februarie

Izsak vrea de la Primărie înregistrările care au fost proiectate la şedinţa de avizare din 9 februarie, în care se arătau violenşţele din anii trecuţi, dar şi procesul verbal de şedinţă, „pentru că ne privesc”. „De la ultima conferinţă de presă am depus la Primaria Târgu  Mureş o cerere, în care am cerut câteva documente, acte, care sunt şi care conţin informaţii de interes public. Conform legii, informaţiile şi cererile referitoare la informaţii publice trebuie onorate în 10 zile. Când acest termen nu a fost onorat, am revenit asupra cererii şi am atenţionat că au depăşit termenul legal. La aceaastă adresă, cerere, am primit doar un răspuns. Domnul Bretfelean (şeful Comisiei de Avizare a Adunărilor Publice de pe lângă Primăria Târgu Mureş-n.r.) a răspuns şi ne-a explicat că spus că i-am indus în eroare deoarece am scris la procesul verbal cu numărul 152 din 30.01.2015 am scris 2016 (...) ne-au răspuns negativ refuzând să ne dea copii din aceste documente, respectiv înregistrări audio şi video”, spune Izsak.

Plângere penală împotriva primarului

Pentru că nu au primit documentele solicitate Izsak Balazs, în numele Asociaţiei Siculitas, cea care dorea să organizeze marş şi miting, va depune plângere penală. „Ne vom adresa organelor abilitate, depunem plângere penală pentru abuz în serviciu (...)Există, am redactat o plângere penală care urmează să fie încă analizată şi dezbătută de jurişti, ne mai consultăm, dar în cursul lunii sper că depunem plângere penală pentru abuz în serviciu, printre altele (...)Bineînţeles, împotriva domnului primar (Dorin Florea-n.r.) şi a celor reprezentanţi ai autorităţilor care au fost şi care au participat la a doua şedinţă de avizare şi pe care aş putea să îi nominalizez verbal dacă aş fi primit Procesul Verbal”, mai spune Izsak.

Şi liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Szilagyi Zsolt, prezent azi la conferinţa de la Târgu Mureş  a menţionat că: „Avem de-a face din nou cu lezarea drepturilor fundamentale (...)Mă tem foarte mult că această tensiune creată în mod conştient de autorităţile locale şi centrale care sunt o provocare (...) Cred că primul responsabil în situaţia creată sunt autorităţile locale, respectiv  centrale”.

În replică, primarul Dorin Florea spune că „nu am absolut nicio oprelişte pentru comemorări sau pentru a-şi oglindi valorile istorice şi culturale, dar venitul în Târgu Mureş cu scandalul, să uite! Să depună plângere, că vor fi tot atâtea plângeri penale ca şi râsuri penale, că o să ajungem de la plâns la râs penal”, a declarat Florea.

Extremiştii se organizează pe Facebook

Reamintim că şi extremistul Csibi Barna, liderul aşa-numitei Gărzi Secuieşti dorea să vină la Târgu Mureş să organizeze o manifestare de Ziua Libertăţii Secuieşti, dar cererea depusă în numele lui Szocs Tibor din localitatea Vlăhiţa a fost respinsă de autorităţile locale.

De asemenea, reamintim că prin reţelele de socializare membrii HVIM- „Gruparea de Tineret din cele 64 de Comitate”, grupare extremistă maghiară, au lansat chemări ca secuii să ia parte azi la acţiuni de susţinere a autonomiei „Ţinutului Secuiesc” în Ardeal, dar şi în străinătate.

Izsak Balazs a declarat astăzi că nu are legături cu aceste organizaţii extremiste...”Nu noi suntem aceste organizaţii, nu avem legătură cu ei (...)Ar fi foarte interesant de ştiut la îndemnarea cui au venit şi de ce tocmai la noi”, a menţionat Izsak Balazs, referindu-se la acţiunile extremiştilor de anul trecut când un jadarm a fost lovit, steagul UE incendiat şi s-au strigat lozinci jignitoare la adresa românilor.

Citiţi şi

VIDEO Secuii vor marş şi miting în 10 martie. Primăria Târgu-Mureş refuză aprobarea manifestărilor motivând incidentele de anul trecut
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite