Ce ascunde mesajul politicianului Nemeth Zsolt pentru Popularii maghiari: „Nu mai sunteţi bebeluşi, la 3 ani copilul e deja independent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 270 de delegaţi din Transilvania au luat parte la Congresul PPMT; FOTO: Ana Gajdo
Peste 270 de delegaţi din Transilvania au luat parte la Congresul PPMT; FOTO: Ana Gajdo

Un moment aşteptat al Congresului Naţional al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, desfăşurat ieri la Târgu-Mureş, a fost citirea mesajului politicianului FIDESZ, Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului ungar, un apropiat al liderilor maghiari transilvăneni. Tonul glumeţ ascunde un mesaj mult mai profund, spun analiştii.

Nemeth Zsolt, vicepreşedinte FIDESZ, nu a fost prezent la Congresul PPMT, dar scrisoarea sa adresată celor 270 de delegaţi a fost citită la deschiderea festivă. Dacă altădată vorbea despre sprijinul acordat de Ungaria comunităţii maghiare din Ardeal – de exemplu, la Congresul PPMT din 2013 – Nemeth Zsolt s-a adresat acum participanţilor printr-o scrisoare „părintească”.

Conform traducerii oficiale, politicianul ungur a menţionat că „nu mai sunteţi sugari, la 3 ani (referire la faptul că PPMT a fost creat în urmă cu 3 ani şi jumătate-n.r.), deja copilul e independent, umblă, vorbeşte în fraze proprii, descoperă lumea în sertarele şi rafturile bucătăriei şi camerelor”. 

Dr. Lucian Săcălean, analist politic şi asistent la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş, spune că dincolo de “mângâiatul pe creştet” al politicienii maghiari din Transilvania, mesajul este mult mai profund. “Dincolo de tonul glumeţ al declaraţiei, semnificaţia politică, cred eu, este ceva mai adâncă. Şi anume, faptul că se caută un partener politic viabil care să nu fie dependent sută la sută de vocea sau acţiunea Budapestei. În această cheie aş descifra eu mesajul. În ideea în care UDMR are oricum parteneri la Budapesta şi UDMR joacă, oricum, în interesul propriu, nici măcar al Bucureştiului sau al Budapestei, şi atunci mesajul care se transmite, inclusiv faţă de alegătorul maghiar, este acela că există un partener politic pe care se poate baza în acţiunile politice şi mai ales în deciziile politice care privesc soarta maghiarimii. Nu este vorba aici de tăierea finanţării (de către Budapesta-n.r.), a legăturii, ci este vorba ca un partener politic de pe scena românească să devină mult mai vizibil şi mai vocal decât până acum, să devină decident, ceea ce PPMT nu a fost până acum”, a menţionat Lucian Săcălean.

Un alt reprezentant al Guvernului ungar, Wetzel Tamas, subsecretar de stat cu probleme pentru comunităţile maghiare din diaspora, prezent la Congres, le-a spus  participanţilor că PPMT este aliat strategic al FIDESz, partid de guvernământ în Ungaria.

CITIŢI ŞI:

Szilagyi Zsolt, preşedintele ales al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, vrea o alianţă electorală şi chiar o fuziune cu Partidul Civic Maghiar


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite