Senatorul mistreţilor: despăgubiri uriaşe pentru proprietarul unui complex de vânătoare ca urmare a pestei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iordache, senator PNL, deţine un complex de vânătoare care se întinde pe 560 de hectare FOTO:  Facebook
Ion Iordache, senator PNL, deţine un complex de vânătoare care se întinde pe 560 de hectare FOTO:  Facebook

Senatorul PNL Ion Iordache a câştigat un proces cu Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj, în urma căruia ar putea primi despăgubiri de aproximativ două milioane de euro din partea statului. Liberalul deţine cel mai mare complex de vânătoare din Oltenia, iar din cauza pestei porcine au fost ucişi aproximativ 2.000 de mistreţi.

Senatorul Ion Iordache a pretins că are dreptul la despăgubiri, la fel cum primesc şi fermierii sau proprietarii de animale din gospodării, dar conducerea DSV a susţinut că nu poate beneficia şi nu a completat documentaţia necesară. Firma lui Ion Iordache a acţionat în judecată instituţia, care a motivat lipsa unui cadru legal pentru întocmirea documentaţiei.

Tribunalul Gorj i-a dat însă câştig de cauză senatorului în prima fază. „Obligă pârâţii Comisia de evaluare a sumelor pentru pierderea suferită de SC Greenadel Prod SRL (n.red. - firma deţinută de Ion Iordache) la stabilirea sumelor, a valorii de înlocuire de piaţă, pentru pierderea suferită de reclamantă, urmare a acţiunilor întreprinse în baza Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane nr.469/10.01.2020. Obligă pârâţii să procedeze la întocmirea completă a fişelor de evaluare pentru pesta porcină africană în vederea completării documentaţiei pentru stabilirea şi plata despăgubirilor“, a stabilit o instanţă de judecată a Tribunalului Gorj. 

Sentinţa va fi contestată, cel mai probabil, şi hotărârea finală va fi luată de către Curtea de Apel Craiova. 

Senatorul liberal deţine un complex de vânătoare care se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 560 de hectare, unde se află cerbi, căpriori şi mufloni.

Directorul DSV Gorj care s-a opus despăgubirilor, înlocuit

Ion Iordache a declarat că reprezentanţii DSV Gorj nu au ştiut ce trebuie să facă într-o asemenea situaţie: „Nu s-a făcut evaluarea deoarece nu au ştiut cum să procedeze. Nu există negocieri încheiate cu Comisia Europeană, deşi legislaţia noastră spune foarte clar că trebuie acordate despăgubiri pentru toate animalele care sunt infectate cu acest virus“.

Între timp, directorul executiv al DSV Gorj, Sorin Ştefănescu, care s-a opus acordării despăgubirilor către omul de afaceri liberal, a fost înlocuit din funcţie. 

Senatorul a comentat, la un post local de televiziune, că înlocuirea nu are legătură cu poziţia pe care a avut-o în cazul său: „Fostul director a fost o mare piedică în această activitate sanitar-veterinară din judeţul Gorj şi se văd rezultatele: suntem pe primul loc în ţară la pesta porcină africană, în condiţiile în care judeţul Gorj este printre ultimele locuri din ţară la numărul de animale“.

Afacerile senatorului Iordache

Ion Iordache mai controlează societatea Ydail Construct. Liberalul a recunoscut public că este la cârma acestei societăţi, deşi nu mai apare în acte. Iordache a cesionat unei rude părţile sociale ale firmei, în momentul în care a ajuns primar al oraşului Turceni. Societatea a avut tot timpul contracte importante cu statul. A început cu lucrări realizate pentru Complexul Energetic Oltenia, producător de energie pe cărbune, după care activitatea s-a diversificat, iar în prezent execută construcţii şi modernizări de drumuri. Societatea a avut încheiate contracte de modernizări de drumuri cu o mare parte din primăriile din Gorj, dar şi cu Consiliul Judeţean Gorj. În campania electorală pentru Parlament s-a ajuns în situaţia ca mai mulţi primari de la PSD să îşi declare susţinerea faţă de candidatul PNL la Senat, Ion Iordache, o parte dintre edili fiind apoi excluşi din partid. 

De asemneea, societatea Greenadel Prod SRL, unde Iordache deţinea 95% din acţiuni, a avut încheiate, potrivit confidas.ro, aproximativ 1.000 de contracte cu instituţii de stat.

Vă recomandăm să mai citiţi 

Anchetă a Poliţiei în cazul gorjeanului mort la o zi după vaccinare. Gheorghiţă: „Nu există legătură între vaccinare şi infarct“

O fetiţă în vârstă de cinci ani a căzut de pe acoperişul unei pensiuni din Rânca

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite