Prefectul de Gorj, faţă în faţă cu propria caricatură. Ce reacţie a avut şeful judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe persoane publice din judeţul Gorj s-au aflat, joi seara, faţă în faţă cu propriile caricaturi, care fac parte din expoziţia vernisată la Muzeul Judeţean de Istorie şi poartă semnătura lui Şai, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti români.

Printre cei care au făcut obiectul peniţei lui Aurelian Iulius Şuţă, cunoscut sub numele de Şai, s-a numărat prefectul de Gorj; Gheorghe Paraschivu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu Adrian Tudor; senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, sau primarul interimar al municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, caricaturile lor putând fi văzute în cadrul expoziţiei. Viceprimarul Adrian Tudor şi prefectul Gheorghe Paraschivu au fost prezenţi la vernisajul expoziţiei şi chiar s-au îmbrăţişat cu artistul. Cel din urmă a fost încântat de caricatura pe care Şai i-a făcut-o:

image
„Am văzut caricatura şi pentru mine este o onoare să fac parte din personajele din lista maestrului Şai. Aceasta este o stare de normalitate şi cred că toţi trebuie să se simtă onoraţi că un mare maestru caricaturist le realizează portretul. Este o caricatură foarte reuşită şi sugestivă. Eu aş putea spune că această artă, caricatura, prezintă o frântură de istorie. Peste ani, aceste imagini vor fi privite, poate, cu alţi ochi. Astăzi e bine să le privim, să le înţelegem, să învăţăm ceva din ele, pentru că defectele surprinse în caricatură trebuie îndreptate. Mi-a plăcut caricatura în care apar“.

„Caricatura critică şi tocmai din acest motiv deranjează“

image

Caricatura critică, nu laudă şi nu perie pe nimeni. Caricatura critică şi tocmai din acest motiv deranjează. Această expoziţie de caricatură este una corectă, şi nu este o expoziţie de grafică satirică sau de umor desenat. Exagerează anumite situaţii care sunt întâlnite în viaţa publică şi le prezintă publicului prin acest mesaj satiric, extraordinar de gustat, savuros, uneori, picant, iar, alteori, chiar iute.

image

Caricaturistul nu îşi înfige peniţa în ochii nimănui şi practică arta cu deosebită dragoste pentru atingerea scopului educativ şi moralizator al artelor. (…) Sper că nu se va supăra nimeni, pentru că asta e starea de normalitate. Asta face caricatura, mai ales că această profesie se face cu dragoste faţă de oameni. Mă aşteptam să fie mult mai multe «victime» ale caricaturilor mele prezente aici. Nu apreciez în niciun fel absenţa vreunei personalităţi pe care le-am satirizat în această expoziţie. Le transmit toată iubirea mea, dar această expoziţie este doar de încălzire“, a precizat Şai.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite