Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care CEO va primi peste 240 milioane de euro, pentru certificatele de dioxid de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia cuprinde cele mai mari termocentrale pe cărbune
Complexul Energetic Oltenia cuprinde cele mai mari termocentrale pe cărbune

O ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat în sumă de 241 milioane de euro pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost aprobat de către Guvern.

Banii sunt necesari pentru ca CEO să achiziţioneze Certificate de Carbon până la sfârşitul lunii aprilie. „Pentru anul 2021 este prevăzut un ajutor de stat în sumă de 241,4 milioane Euro, din care 192,9 milioane Euro pentru achiziţia certificatelor de CO2 şi 48,5 milioane de Euro pentru asigurarea lichidităţilor necesare desfăşurării activităţii. 

Până la data de 17.03.2021, societatea a achiziţionat 748.000 certificate, rămânând de achiziţionat 6.406.902 certificate CO2-faza3. În situaţia neconformării până la data de 30.04.2021, CE Oltenia va fi obligată la plata unei penlităţi de 100 de Euro, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent emisă pentru care nu restituie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră“, se arată în nota de fundamentare a OUG. 

Certificatele de CO2 trebuie achiziţionate de toţi poluatorii de la nivelul Uniunii Europene, În ultima perioadă, preţul acestor certificatele acrescut foarte mlt, depăşind 40 de euro. 

CEO a pregătit un Plan de restructurare, prin care să primească în fiecare an, până în 2026, un ajutor pentru a putea cumpăra certificatele de CO2, în schimbul reducerii noxelor prin închiderea unor grupuri energetice pe cărbune şi înlocurea lor cu unele pe gaz, mult mai puţin poluante. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite