Daune mari pentru un român afectat de poluare de la o companie energetică. Vor urma și alte procese VIDEO

0
Publicat:

Un localnic din comuna Mătăsari, județul Gorj, a câștigat un proces cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), pentru poluare. Acesta a primit în total suma de aproape 28.000 de lei, daune morale și cheltuieli de judecată. 

Nicolae Tămîrș (49 de ani) locuiește în apropiere de punctul de încărcare a cărbunelui în vagoane și de concasorul de lignit al Carierei Jilț Nord.

Casa acestuia se află la mai puțin de 200 de metri de acestea, astfel încât este poluat fonic și cu praful de cărbune. Concluziile expertizei tehnice efectuate de-a lungul procesului arată că indicele de disconfort se încadrează în clasa 5 (foarte zgomotos), iar concentrația de pulberi de cărbune este de peste cinci ori mai mare față de limita maximă admisă.

Am încasat astăzi banii în cont. Este vorba de 279.000.000 lei (n.red.: lei vechi). Este vorba de daune primite pentru perioada 2016-2019. Trebuie să se ajungă la zi, după care mai urmează alte trei procese, pentru că se deschide câte un proces pe membru de familie“, a spus Nicolae Tămîrș. Acesta spune că se judecă cu CEO pentru poluare din anul 2020.

Nicolae Tămîrș a primit 28.000 de lei de la CEO Foto: Facebook
Nicolae Tămîrș a primit 28.000 de lei de la CEO Foto: Facebook

Va deschide și alte procese împotriva CEO

În plus acesta susține că va mai deschide un alt proces pentru că CEO nu a respectat condițiile puse de expert:

Expertul a cerut să pună și anumite panouri de protecție în dreptul benzilor pentru a nu se ma genera praf, precum și panouri pentru atenuarea zgomotului. Pentru că nu au făcut aceste lucru, voi deschide un nou proces“, spune gorjeanul.

Casa lui Nicolae Tămîrș
Casa lui Nicolae Tămîrș

Acesta precizează că poluarea generată de unitatea minieră din apropiere îi afectează viața. „Le înghit praful de 50 de ani. Punctul de încărcare este în spatele casei mele. Eu nu pot să pun rufele la uscat afară. Doar în casă le usuc. De asemenea, zgomotul este asurzitor, 24 de ore din 24“.

Va solicita o suplimentare a daunelor

Nicolae Tămîrș a precizat că va cere o suplimentare a daunelor acordate: „Mi s-a calculat expertul la opt ore pe zi. Voi cere în următoarea acțiune să mi se calculeze daune la 24 de ore din 24“.

Nicolae Tămârș spune că a încercat să discute cu reprezentanții Carierei Jilț Nord și cu cei ai CEO pentru o rezolvare pe cale amiabilă a problemei, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite