Băsescu, către elevi din Gorj despre o carieră de succes: „Banii nu se fac nici la poker, nici la jocuri de noroc“ VIDEO

0
Publicat:

Fostul președinte al României Traian Băsescu (72 de ani) a fost prezent, sâmbătă, 11 noiembrie, la conferința educațională VREM, desfășurată la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, din Târgu Jiu, unde le-a vorbit elevilor despre cum pot avea succes în carieră

Traian Băsescu le-a vorbit elevilor de la CNET Foto: Alin Ion
Traian Băsescu le-a vorbit elevilor de la CNET Foto: Alin Ion

Băsescu le-a vorbit elevilor de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“ (CNET) din Târgu Jiu despre ce trebuie să facă pentru a avea succes în viață. El a spus că două lucruri sunt esențiale în viață: sănătatea și competența profesională. Acesta a dezvăluit că anul viitor, după finalizarea mandatului, se va dedica activității fundației pe care a înființat-o.

Este o plăcere să mă întâlnesc cu voi. Este o plăcere să mă întâlnesc cu generația tânără. Ce am observat în perioada aceasta pe care am trăit-o trepidant de la intrarea în Academia Navală și până acum: în viață sunt două lucruri esențiale. Primul este sănătatea și al doilea este să fii un bun profesionist. Dacă ești sănătos și un bun profesionist, cu siguranță o să-ți atingi și obiectivele personale, pentru că vei avea resurse financiare, vei avea bani. Banii nu se pot face nici la poker, nici la jocuri de noroc, ci se fac muncind. Aceste două lucruri, sănătatea și profesionismul, sunt cele care își garantează succesul în viață”, a spus Băsescu

Fostul șef al statului român a explicat că în viață este esențial să fii bun, iar acest lucru îți oferă resursele materiale și libertatea de a face ce vrei, de a „nu fi supus unor șefi”.

„Îmi pare rău că nu le-am putut spune (n. red. aceste lucruri) când eram mult mai tânăr, dar arunci nu ajunsesem să trag concluziile acestea la 72 de ani, după 50 de ani de serviciu pe cartea de muncă. (...) O să-mi dedic perioada următoare, după ce îmi voi termina mandatul de europarlamentar, întâlnirilor cu generația tânără, pentru că este cel mai important lucru pe care îl pot face“, a spus Băsescu.

„Întâmplările m-au călit extraordinar“

Fostul președinte a mărturisit că întâmplările prin care a trecut pe navele pe care le-a comandat l-au călit pentru viața și cariera ulterioară: „Întâmplările m-au călit extraordinar și mi-au dat o altă viziune asupra sentimentul de pericol. Ce pericol este când țipă trei la tine în politică. Întotdeauna făceam comparația și mă gândeam că mă pot speria când țipă și spun nu știu ce prostii? Nu au cum să mă sperii și de o manifestație cu mii de oameni în fața Ministerului Transporturilor, atâta timp cât a trebuit să nu mă sperii de furtuni cu valuri mari sau de incendii“.

Elevii l-au mai întrebat pe Băsescu ce trebuie să facă atunci când sunt dezorientați: „Nu aveți de ce să fiți dezorientați. Uitați-vă la meseriile care se cer. Luați nomenclatorul de meserii și spuneți ce vreți să faceți. Înainte de a termina liceul și de Bacalaureat trebuie să știți ce vreți să faceți. Nu puteți să-mi spuneți că la 17-18 ani nu știți!“.

Băsescu,„bombardat“ de elevi cu întrebări

Liceenii l-au „bombardat“ cu întrebări pe fostul președinte al României mai bine de o oră. Unul dintre elevi l-a întrebat de ce a renunțat la viața de pe navă pentru a intra în administrație. „Ajunsesem la plafonare. După patru ani de comandă pe «Biruința» aș fi vrut și altceva, dar nu mai existau nave mai mari. Terminasem navele la 36-37 de ani și atunci am trecut în administrație și nu îmi pare rău. Viața pe mare nu este o viață pe care să o duci până la pensie, pentru că sunt sacrificii enorme pentru familie. Ești pe mare nouă luni din 12“, a răspuns Băsescu.

Fostul președinte a criticat faptul profesorii de la școlile cu rata de promovare zero nu sunt sancționați și a spus că dezaprobă acordarea de burse de merit pentru 30 la sută dintre elevii unei clase.

„Am schimonosit sistemul de educație. (...) Învățământul românesc ar trebui să dobândească capacitatea de a-i selecta pe cei care sunt foarte buni într-un anumit domeniu“, a conchis Traian Băsescu.

Conferința educațională VREM este organizată de Dana Constantinescu, profesor de engleză la CNET și fost inspector general școlar. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite