Târgovişte: Scandalul diplomelor alungă studenţii de la “Spiru Haret”
0
La Centrul ID de la Târgovişte nu s-a mai înscris, în ultimele zile, niciun candidat. Absolvenţii acestei universităţi se simt nedreptăţiţi, iar o parte dintre studenţi caută alte forme de învăţământ.
Scandalul în care este implicată Universitatea “Spiru Haret” (USH) produce derută atât în rândul studenţilor şi absolvenţilor de aici, cât şi în cel al aspiranţilor la statutul de student. În ultimele zile, la Centrul Teritorial pentru Învăţământ la Distanţă de la Târgovişte nu s-a mai prezentat niciun candidat dornic să devină student al acestei universităţi.
Niciun candidat, în ultimele zile
Înscrierile au început în urmă cu mai bine de o săptămână. În primele zile, s-au înscris 11 persoane, însă odată cu înteţirea atacurilor la adresa acestei instituţii, nimeni nu a mai venit să solicite înscrierea în învăţământul superior. O parte dintre doritori, dar şi dintre studenţi aşteaptă să se limpezească lucrurile, alţii se orientează către alte universităţi.
“Sunt student aici, dar mă gândesc să găsesc o soluţie de a mă transfera la altă universitate. E drept că, la USH, sunt taxe mult mai mici decât la celelalte, dar decât să mă trezesc, la final, că am dat banii degeaba, mai bine iau o decizie acum”, a declarat E.S., student în anul II la “Spiru Haret”.
Trec de la ID la FR
Alte două persoane au făcut deja cerere pentru a trece de la forma de învăţământ deschisă la distanţă la frecvenţă redusă, în cadrul aceleiaşi univesităţi. Nici absolvenţii nu stau prea liniştiţi şi se gândesc cu groază, că după ani de zile, s-ar putea vedea nevoiţi să repete unele examene.
“Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Mi-am dat licenţa, pe diplomă apare sus Ministerul Educaţiei, pe ştampilă, la fel, cum adică licenţa mea nu e valabilă. Oricum, nu o mai dau odată pentru că nu văd rostul”, spune revoltat Daniel G., absolvent al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine.
“Am muncit mult până când am obţinut diploma de licenţă. Am cinci copii şi mă închideam în maşină să am linişte pentru a învăţa. Această formă, ID, le permite şi persoanelor cu familie, cu serviciu să poată învăţa, să urmeze o formă de învăţământ superior. Am ales universitatea aceasta şi pentru că taxele sunt rezonabile”, a precizat Liliana Roşu, care a obţinut anul trecut diploma de licenţă în Psihologie-Pedagogie.
Conducerea neagă criticile ministerului
Conducerea Centrului ID susţine că acest scandal este creat artificial, iar Ministerul Educaţiei nu a înţeles menirea acestor centre teritoriale, care nu sunt decât nişte puncte de lucru.
“ID nu înseamnă cursuri cu profesori. Studentului i se explică, de la început, ce presupune această formă de învăţământ. Există manuale pe care le pot cumpăra cu reducere de la USH, există bibliotecă virtuală, cursuri susţinute la TVRM”, a declarat Călin Catană, director adjunct al Centrului ID de la Târgovişte.
Conducerea instituţiei a adăugat că toate specializările sunt acreditate sau în curs de acreditare, iar la ID examenele se dau online, studenţii fiind atent supravegheaţi de asistenţi, dar şi de camere video montate în sala de concurs.
“O sfătuim pe doamna ministru să solicite înregistrările video făcute la examenele de licenţă, să vadă că studenţii nu aveau voie să facă nicio mişcare suspectă. Aş vrea să se facă o evaluare paralelă, prin sondaj, a studenţilor de la mai multe facultăţi”, a adăugat Călin Catană.
El a adăugat că toate examenele sunt computerizate, studenţii având de rezolvat subiecte sub formă de teste grilă. “Calculatorul nu poate fi minţit”, a conchis directorul adjunct al Centrului ID de la Târgovişte.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că intenţionează să promoveze o Ordonanţă de Guvern prin care o parte din absolvenţii "Spiru Haret" ar putea fi nevoiţi să repete licenţa. În această situaţie s-ar afla peste 40.000 de absolvenţi.