Studii noi despre problema intoleranţei la gluten. Ce ar provoca, de fapt, problemele la stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent realizat de cercetători norvegieni sugerează că moleculele fructanice din grâu ar provoca probleme de stomac la persoanele cu intoleranţă, şi nu glutenul.

Studiul, condus de cercetatori de la Universitatea din Oslo din Norvegia si Universitatea Monash din Australia, a fost publicat in revista Gastroenterology.

Aproximativ 13% dintre oameni cred că sunt sensibili la gluten, adică au simptome cum ar fi senzaţie de "prea plin" după ce au consumat alimente precum pâine sau paste. Dintre aceştia, însă, doar 1% au o boală recunoscută numită boala celiacă, ce poate provoca o reacţie autoimună severă care include simptome precum diareea şi indigestia. Ea poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei, potrivit iflscience.com.

Boala celiacă este o boală care afectează multe sisteme şi organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător.

VIDEO New Scientist 

"Glutenul a fost iniţial arătat cu degetul, ca fiind vinovat de producerea bolii celiace şi faptul că oamenii s-au simţit mai bine atunci când au încetat să mănânce grâu", a spus Peter Gibson de la Universitatea Monash pentru New Scientist. 

Studiul amintit susţine unele dintre acele cercetări anterioare, potrivit cărora, un tip de carbohidraţi, numit fructani, ar mai periculos decât glutenul. Ambele se găsesc în grâu, orz, secară şi multe altele.

Fructanii sunt carbohidraţi din categoria fibre care nu sunt complet absorbiţi la nivelul intestinului subţire. Din acest motiv fructanii pot contribui la simptome precum: balonare, gaze şi durere. Printre alimentele care conţin fructani sunt: grâul, ceapa, usturoiul.

Studiul a fost realizat pe 59 de subiecţi care au mâncat timp de o săptămână, separat, alimente ce conţin gluent, alimente ce conţin molecule fructanice şi altele care nu conţin nici gluten şi nici fructani. Rezultatele au aratat ca alimentele care conţin ce conţin molecule fructanice au declanşat balonarea şi simptomele gastrointestinale cu 13%, faţă de cele care conţin gluten.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite