Sindicatul a învins în lupta pentru majorarea salariilor de la COS Târgovişte.  Ce beneficii au obţinut muncitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
COS Târgovişte este în continuare al doilea mare angajator în domeniul metalurgic din România, după ArcelorMittal Galaţi
COS Târgovişte este în continuare al doilea mare angajator în domeniul metalurgic din România, după ArcelorMittal Galaţi

Conducerea COS Târgovişte SA a finalizat negocierile cu Sindicatul Metalurgistul Targovişte, în vederea încheierii unui nou contract colectiv de muncă, ţinând cont că cel în vigoare expiră la data de 1 mai 2017.

De la 1 februarie COS Târgovişte a aplicat prevederile H.G. nr 1 din 6 ianuarie 2017, referitoare la majorarea salariului de bază minim brut de la 1250 de lei la 1450 de lei, ceea ce a determinat implicit majorarea sporurilor prevăzute în contractele individuale de muncă şi contractul colectiv de muncă. Ponderea sporurilor poate fi chiar şi de 100% din valoarea salariului de bază. 

Astfel, 863 de angajaţi au beneficiat de această majorare, fapt care a reprezentat un efort financiar major pentru societate, adică peste 3 milioane de lei pe an suplimentarea costului cu resursele umane. 

"Aplicarea H.G. nr 1/2017 a reprezentat o lovitură grea pentru bugetul societăţii, în condiţiile în care preţul la oţel beton rămâne în continuare scăzut, iar măsurile promise de Guvern, care ar putea uşura sarcinile fiscale ale întreprinderilor, se lasă aşteptate. Autorităţile au anunţat scăderea investiţiilor, iar proiectele mai vechi legate de autostrazi sunt, de fapt, sistate. Guvernul impune obligativitatea majorării salariilor, dar, în acelaşi timp, diminuează investiiţiile prognozate iniţial în domeniul infrastructurii, păstrând astfel cererea de produse metalurgice la un nivel foarte scăzut, care nu permite o relansare a acestei industri", se arată într-un comunicat al COS Târgovişte.

Sindicatul a insistat pentru majorarea câştigurilor şi pentru salariaţii care aveau venituri mai mari decât salariul minim de 1450 de lei. 

"Această creştere reprezinta o nouă suplimentare considerabilă a cheltuielilor cu forţa de muncă într-o perioadă foarte scurtă, astfel că negocierile au fost marcate de unele momente tensionate, generate de disputele pe tema argumentaţiilor. Soluţia agreată în final a fost ca salariile tuturor angajaţilor să fie mărite cu 200 de lei brut faţă de cele din ianuarie 2017, concomitent cu majorări ale valorii tichetelor de masă şi ale primelor de sărbători (Paşte şi Crăciun). Această creştere salarială este comparabilă, de exemplu, cu cea realizată de liderul producţiei auto din România, în condiţiile în care, spre deosebire de sectorul metalurgic în care activăm, industria auto a dat numeroase semnale în ultimii ani că este în reviriment, ştiut fiind şi că valoarea adăugată la aceste produse este net superioară", se mai arată în comunicat.

Concomitent cu majorarea salariilor brute lunare, cu majorările la primele de Paşte şi de Crăciun şi cu mărirea valorii tichetelor de masă, au fost păstrate beneficiile sociale (prima de Ziua Metalurgistului, cuantumul superior faţă de lege al unor sporuri variabile, durata superioară faţă de lege a concediului de odihnă, ajutoarele sociale pentru salariaţi, alimentaţia de protecţie).

O altă iniţiativă majoră a conducerii COS Târgovişte, care se va realiza împreună cu angajaţii, este aceea de constituire a unui nou sistem de salarizare – mai transparent şi mai uşor de înţeles –, care să reflecte fidel statutul profesional al angajaţilor şi rezultatele obţinute. 

COS Târgovişte este în continuare al doilea mare angajator în domeniul metalurgic din România, după ArcelorMittal Galaţi. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite