Secetă severă în culturile din mai multe comune din Dâmboviţa. Unde sunt cele mai grave probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa ploilor a făcut ca în unele comune din Dâmboviţa, culturile de porumb sau floarea soarelui să fie afectate în proporţie de peste 50%. Primăriile au termen până vineri să transmită către Direcţia Agricolă datele de la nivel local despre situaţia din teren.

 

Cele mai afectate culturi sunt porumbul şi floarea soarelui. 

Din cele 70.000 de hectare cultivate la nivel de judeţ cu porumb, floarea soarelui şi soia, 10.00 sunt afectate de secetă.

image

“Sunt 33 de localităţi cu probleme, majoritatea din zona de sud a judeţului. Acestea au grad de afectate de peste 30%, dar sunt şi localităţi cu grad de afectare mai mare de 50%. Acestea din urmă sunt Morteni, Vişina, Drămăneşti, Corbii Mari, Băleni, Dobra, Răcari şi Şelaru. Acestea au înregistrat probleme mari la culturile de porumb şi floarea soarelui, dar aici intră şi pomicultura şi legumicultura. Pe Valea Dâmboviţei probleme mari sunt la Văleni de Dâmboviţa”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Agricole Dâmboviţa, Viorel Cigăran.

Seceta le-a dat planurile peste cap agricultorilor

“Faţă de anii trecuţi noi am estimat producţii mai bune, dar după ce secetă a fost, se pare că vom ieşi sub estimări. Cel puţin la porumb, din datele noastre, dacă anu trecut am scos 4 tone la hectare, anul acesta cred că vom coborî sub 3 tone la hectar la porumb. Dacă va ploua de aici înainte, chiar dacă va ploua nu ne va mai ajuta absolut deloc, pentru că floarea soarelui va fi recoltată săptămâna viitoare, iar porumbul peste două săptămâni. Ploaia ne va ajuta doar pentru culturile de toamnă. Măcar aici să ne ajute. De exmplu merele au mare nevoie de apă în această perioadă”, mai spune Viorel Cigăran.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite