Recomandările Poliţiei pentru vremea rea: adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, în condiţii de vreme nefavorabilă
Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, în condiţii de vreme nefavorabilă

Pentru a evita neplăcerile cauzate de vremea rea, poliţia rutieră le recomandă conducătorilor de autovehicule ca înainte de a pleca la drum să se informeze asupra condiţiilor de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă, precum şi despre fenomenele meteo prognozate pentru zona tranzitată.

"În cazul în care sunteţi surprinşi în trafic de fenomene meteo periculoase întrerupeţi călătoria şi adăpostiţi-vă în cea mai apropiată localitate. Totodată, este indicat să aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Echipaţi-vă corespunzător autoturismul ! Poliţia dâmboviţeană vă reaminteşte că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante", se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.

Este recomandat să adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic şi să circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuaţi deplasarea şi alegeţi să vă retrageţi în localităţi, acolo unde puteţi găsi adăpost.

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, în condiţii de vreme nefavorabilă.

"În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, nu blocaţi intersecţiile. Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. Aşadar, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă. În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehiculul cât mai în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire şi aprindeţi lămpile de poziţie şi de avarie. Vă reamintim obligaţia dumneavoastră de a nu opri sau staţiona traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului în generl", mai spun poliţiştii.

Pietonii sunt sfătuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

Bucureştiul şi 11 judeţe din sud-estul ţării sunt, până duminică seară, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, iar alte 12 judeţe din sud, est şi centru au fost avertizate cu cod galben.

În Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Buzău, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa, avertizate cu cod portocaliu, vântul depăşeşte la rafală viteze de 70-80 de kilometri pe oră, zăpada este troienită şi vizibilitatea este redusă sub 50 de metri.

Sub avertizare cod galben sunt judeţele Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Giurgiu şi Mehedinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite