Parastas şi 200 de candele aprinse în memoria lui Tudor Vladimirescu, ucis de şefii eteriştilor la Târgovişte

0
0
tudor vladimirescu

Evenimentul este organizat la Biserica ”Sf. Nicolae Geartoglu” din Târgovişte, miercuri, 26 mai. 200 de candele vor fi aprinse în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a eroilor Revoluţiei de la 1821.

Biserica ”Sf. Nicolae Geartoglu” se află în imediata vecinătate a Mănăstirii Stelea şi a Bibliotecii Judeţene ”I.H. Rădulescu”. Vor avea loc un simpozion susţinut de istorici pe teme legate de personalitatea lui Tudor Vladimirescu, ”Domnul Tudor”, urmat de slujba de pomenire a conducătorului Revoluţiei de la 1821.

De asemenea, la Muzeul de Istorie, vor avea loc vernisajul expoziţiei ”Tudor Vladimirescu – 200 de ani de la Revoluţia din 1821” şi un moment artistic, susţinut cu ajutorul Centrului Judeţean de Cultură.

Un moment inedit al evenimentului va avea loc seara, începând cu ora 20.00. În cadrul acţiunii intitulate ”De veghe stă lumina candelei”, târgoviştenii sunt invitaţi să aprindă 200 de candele în curtea Bisericii ”Sf. Nicolae Geartoglu”, în memoria lui Tudor Vladimirescu.

Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Arhiepiscopia Târgoviştei, Primăria Municipiului Târgovişte, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Asociaţia Culturală Tomis şi Asociaţia Frontiera Gălăţeană.

Tudor Vladimirescu (1780 - 1821, Târgovişte, Ţara Românească) a fost o figură emblematică pentru istoria Ţării Româneşti, de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluţiei de la 1821, al pandurilor şi domn al Ţării Româneşti.

Conducătorii eteriştilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta pe Tudor Vladiminrescu. Ridicat prin trădare de la Goleşti la 21 mai, Tudor a fost ucis de şefii eteriştilor la Târgovişte, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriştilor.

tudor vladimirescu
Mai multe - Târgovişte

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite