Imagini de la una dintre cele mai prestigioase competiţii europene de salvare montană din Alpii Dolomiţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolomiti Rescue Race

În perioada 1-3 octombrie, localitatatea Pieve di Cadore din inima Alpilor Dolomiţi, Italia, a fost gazda uneia dintre cele mai dificile competiţii de salvare montană organizate în Europa - Dolomiti Rescue Race.

Aprope 80 de echipe formate din salvatori montani proveniţi din statele europene în care există servicii de salvare montană s-au întrecut. Concursul a inclus echipe de câte 4 salvatori montani şi a avut o lungime de 17 km cu diferenţă de nivel în urcare de aproape 1300 m. 

La start a fost prezentă şi o echipă a Salvamont Dâmboviţa. 

„Două echipe din România au fost la linia de start, echipa Dacia formată din salvatorii montani Ciprian Lolu, Cătălin Dascălu, Petre Suciu, Daniel Muntean şi echipa Muntenia formată din salvatorii montani Geo Badea, Dragoş State, Cristian Buiac şi Sergiu Frusinoiu, toţi membri ai serviciilor salvamont Zărneşti, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Prahova, Dâmboviţa. Startul s-a dat în bloc de pe valea Otten de unde s a urcat prin pădure până la baza unei creşte tehnice care a fost parcursă cu echipament de alpinism”, ne-a spus Geo Badea, de la Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa.

Dolomiti Rescue Race
Dolomiti Rescue Race

De acolo s-a continuat până la poalele muntelui Atelau, unde, pe o porţiune de abrupt, salvatorii montani au trebuit să coboare în rapel. 

Echipele româneşti au terminat cursa pe locuri onorabile, în prima parte a clasamentului, respectiv locul 12 echipa Dacia şi locul 19 echipa Muntenia. 

Podiumul a fost ocupat de 2 echipe din Italia, pe locurile 1 şi 3, şi de o echipă din Cehia care a obţinut locul 2.

„Ce a câştigat România prin această a patra participare? În primul rând locul 3 pe naţiuni, alături de croaţi şi cehi. În al doilea rând o colaborare mai strânsă între Corpul Naţional de Salvare Montană din Italia şi Salvamont România materializată prin acţiuni de pregătire comună. Nu în ultimul rând, Delegaţia României la acest concurs a reprezentat imaginea fiecărui salvator montan din ţara noastră, care veghează în permanenţă la siguranţa turistului pe munte. Chiar dacă astăzi salvarea montană se află la un standard foarte ridicat de răspuns în caz de nevoie al turiştilor pe munte, şi asta datorită echipamentelor moderne de intervenţie, o competiţie de acest gen este binevenită întrucât testează abilităţile salvatorilor montani implicaţi în procesul de salvare”, mai spune Geo Badea.

Dolomiti Rescue Race
Dolomiti Rescue Race



 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite