Doi alpiniști români au cucerit Cordiliera Nord Americană: „Piscurile semețe ale Sierrei te lasă fără glas“

0
Publicat:

Geo Badea, alpinist și salvamontist în Dâmbovița, și Dragoș State, salvator montan la Salvamont Prahova, au reușit să cucerească Muntele Whitney (4.425m) din Sierra Nevada (SUA), pe Creasta Estică (Gr. 5.8, 4B), în mod „full trad” - adică numai cu asigurări mobile, nu fixe.

Doi alpiniști români au cucerit Cordiliera Nord Americană. FOTO Geo Badea
Doi alpiniști români au cucerit Cordiliera Nord Americană. FOTO Geo Badea

Cei doi au făcut accesul pe North Fork Lone Pine, o vale surprinzător de sălbatică, unde se ajunge după ce ai achitat taxa de parc în valoare de 30 $.

Traseul începe cu o cățărare ușoară de pe ultimul prag glaciar (3850m), unde nu este necesară legarea în coardă, iar traseul propriu zis purcede din jurul cotei de 4000m.

Trebuie menționat că mai există o rută, clasică, mai ușoară, dar mult mai lungă, care duce spre aceași cotă. Însă noi am preferat ruta alpină, mai tehnică. A fost o experiență nouă și spectaculoasă, cu un traseu complicat, nu dificil, dar complicat ca orientare. Variante întortocheate, care în realitate te scoteau în afara traseului, blocuri de granit instabile, fisuri ce veneau din direcții diferite, toate astea trebuind a fi gestionate, fără ca pe drum să ai un reper. Am întâlnit, în itinerarul nostru, un singur piton ruginit, lăsat acolo, cel mai probabil de premieriști”, ne-a transmis Geo Badea.

Muntele cățărat pe aceasta variantă rămâne de o frumusețe fără margini, iar de sus, savoarea piscurilor semețe ale Sierrei te lasă fără glas, spune Geo Badea.

Cordilera nord-americană, uneori numită și Cordilera de Vest a Americii de Nord, Cordilera de Vest sau Cordilera Pacificului, este porțiunea nord-americană a Cordillerei Americane, sistemul de lanțuri montane (cordillera) de-a lungul coastei de vest (Coasta Pacificului) din America.

Cordilera nord-americană acoperă o zonă extinsă de lanțuri muntoase, bazine intermontane și platouri din vestul / nord-vestul Canadei, vestul Statelor Unite și Mexic, inclusiv o mare parte din teritoriul de la vest de Marele Câmpii.

Cordilera nord-americană se întinde de la statul american Alaska până la granița de sud a Mexicului și include unele dintre cele mai înalte vârfuri de pe continent.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite