Chicama, raiul surferilor, unicul val de pe Terra protejat de lege VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chicama Wave. FOTO: wavelengthmag.com
Chicama Wave. FOTO: wavelengthmag.com

De-a lungul coastei Pacificului de Nord din Peru, există un mic sat de pescari pe nume Chicama, care găzduieşte un val legendar, cel mai lung din lume. Chicama este primul val din lume care este protejat de o lege naţională, iar regulile sunt bine stabilite de Guvern.

Chicama are o lungime de aproximativ patru kilometri, iar, într-o zi bună, surferii experimentaţi vor putea călări în jur de 3-5 valuri pentru a ajunge pe întreaga plajă. 

Cele mai cunoscute puncte în care se face surfing sunt „The Point” şi „El Hombre”.  
 

„The Point” este considerat cea mai bună parte a valului şi este cel mai faimos, care se „sparge” cale de aproximativ un kilometru, iar valurile au până la aproximativ 6 picioare (1,82 metri). 

Valul este bine format, rapid, dar moderat. Cu cât valurile sunt mai mari, în general, cu atât valul este mai bun, iar punctul principal va deţine cel puţin 10 metri înălţime. 

Unda tinde să accelereze şi să încetinească alternativ şi se întâmplă rar „să călăreşti” o singură undă de-a lungul punctului din acest motiv.

Prin protejarea acestui val, guvernul peruvian vrea să se asigure că nu se poate construi nimic la un kilometru de val, care ar putea afecta forma undei - inclusiv modificarea modului în care vântul loveşte valurile sau linia de coastă. 

Guvernul Peru, prin Legea 27280, a stabilit reguli pentru salvgardarea coastei implicate. De exemplu, de acum înainte este interzis să se construiască orice până la un kilometru de val care poate afecta forma valului, sau chiar vântul.Textul de lege peruvian.

Chicama Wave. FOTO

Chicama Wave. FOTO: Beto Santillan

Politicile privind protecţia valurilor şi a coastelor, resurse de mediu şi turistice extraordinare pentru ţară, sunt în stadii avansate, iar Guvernul peruvian a anunţat că va proteja în curând alte cinci valuri, ajungând la un total de 130 de valuri protejate. Această acţiune a guvernului peruvian pune ţara în fruntea ţărilor care încearcă să îşi protejeze valurile şi arată grija pentru crearea unei industrii de surf durabile.

Chicama Wave. FOTO

Chicama Wave. FOTO: www.lifegate.com

Adesea vedem surferi şi organizaţii de mediu care luptă împotriva guvernelor şi administraţiilor locale pentru a proteja coastele. Un exemplu este Ramón Navarro, surfer chilian şi ambasador al Patagoniei, care se angajează să protejeze faimoasa Punta de Lobos de dezvoltarea necontrolată a coastelor şi să o transforme într-o rezervaţie naturală de surfing.

Dar, în acest caz, surferii, localnicii şi guvernul au lucrat împreună pentru a proteja valurile Chicama.

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Variante multiple pentru practicarea schiului de tură în zona Padina-Peştera

FOTO Cum a dispărut singura pârtie de schi din zona Padina, una dintre cele mai frumoase zone montane din România

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite