Arctic, ajutor de 163 de milioane de lei din partea statului pentru realizarea fabricii de la Ulmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare ajutor de stat, în valoare de 163 mil. lei urmează să fie acordat companiei Arctic
Cel mai mare ajutor de stat, în valoare de 163 mil. lei urmează să fie acordat companiei Arctic

Şase companii au fost selectate pentru a primi ajutoare de stat. Este vorba de Pirelli, Arctic, Clariant Products, Robert Bosch, Safe Med International şi Alu Menziken. Acestea au fost selectate de Ministerul Finanţelor pentru a primi ajutoare de stat în valoare de 621 de milioane de lei.

Cel mai mare ajutor de stat, în valoare de 163 mil. lei urmează să fie acordat companiei Arctic, care a anunţat că va folosi banii pentru construcţia unei noi fabrici de electrocasnice.

Alte 30 de companii au fost respinse, se arată pe site-ul Ministerului de Finanţe. „Din 36 de proiecte de investiţii au fost selectate şase în valoare totală de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele şase cereri de acord pentru finanţare şi anunţate rezultatele finale”, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Cererile totale de acord pentru proiectele depuse de cele 36 de companii arată o valoare a investiţiilor de 5,47 miliarde de lei. Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1,98 miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei.

Al doilea cel mai mare angajator din Dâmboviţa, după Spitalul Judeţean, Arctic, va deschide la Ulmi o linie de producţie de maşini de spălat rufe şi vase. Odată cu investiţia se vor crea şi 2.500 noi locuri de muncă. Anul trecut, Arctic a atins pragul de 25 de milioane de frigidere produse la fabrica din Găeşti, în 45 de ani de activitate în România. 

Arctic a cumpărat de la persoane fizice patru louri de teren însumând 75 de hectare, pe care va construi viitoarea fabrică. Investiţia în teren s-a ridicat peste 750.000 de euro. Terenurile se află aproape de Drumul Naţional 71, care leagă Târgovişte de Bucureşti. Nu se cunoaşte, deocamdată, valoarea totală a investiţiei, însă aceasta este, cu siguranţă, de ordinul milioanelor de euro.

Firma ar putea angaja 2.500 de oameni pentru punctul de lucru din Ulmi

Potrivit autorităţilor judeţene, Arctic a solicitat emiterea certifiatului de urbansim pentru “construire  unitate de producţie pentru maşini de spălat rufe şi spălat vase, depozit produse finite, laboratoare, birouri, o cantină, platforme acoperite, parcări tiruri, parcări autoturisme, cabină poartă, alei carosabile şi pietonale, împrejmuire, branşamente, utilităţi şi organizare de şantier”.

Cine este Arctic 

Arctic, parte a grupului turc Arçelik , este una dintre cele mai puternice şi performante companii din România, a atins pragul de 25 de milioane de frigidere produse la fabrica Găeşti, în 45 de ani de activitate în România. Fabrica de la Găeşti are o capacitate de producţie de 2,6 milioane de unităţi pe an şi furnizează produse la standarde înalte de calitate, complexitate şi siguranţă, în linie cu standardele internaţionale.

Potrivit cifrelor oficiale, compania şi-a menţinut de-a lungul timpului poziţia de lider pe piaţa românească de electrocasnice, cu o cotă de piaţă de 35%, devenind unul dintre cei mai importanţi exportatori români. Aproape 90% din producţia de la Găeşti este exportată în peste 60 de ţări.

arctic



Din 2002, Arçelik a investit în Arctic peste 110 milioane de euro în noi tehnologii, în sisteme moderne de management al producţiei şi în creşterea capacităţii de producţie. În 2013, Arctic a deschis o nouă linie de producţie şi a extins capacitatea de producţie cu 25% în cadrul fabricii din Găeşti, cu o investiţie de 21,9 milioane de euro. 

În România, în fiecare minut este vândut un produs Arctic, iar 80% dintre familiile din România au cel puţin un produs Arctic în locuinţele lor. Arctic are peste 3.000 de angajaţi în fabriaca de la Găeşti, judeţul Dâmboviţa şi a avut o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro în 2014.

arctic
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite