Apariţie foarte rară pe cer, la Târgovişte. „Am avut parte de un fenomen fantastic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Valentin Grigore
FOTO Valentin Grigore

Este vorba de un airglow în nuanţe de verde şi cu formaţiuni tip valuri de culoare închisă. Imortalizarea fenomenului inedit a fost făcută de preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), Valentin Grigore, aproape de Târgovişte, în urmă cu câteva zile.

Fenomenul este cu atât mai spectaculos în zonele locuite, cu cât apare foarte rar chiar şi în zonele ferite de poluarea luminosă, cum ar fi Insulele Canare.  

Airglow (de asemenea, numit nightglow) este o emisie de lumină slabă provenită din atmosfera planetară. 

"Am avut parte de un fenomen fantastic, văzut pentru prima dată de mine în zona Târgovişte şi pentru prima dată sub această formă. Nici în Insulele Canare nu l-am văzut aşa! E vorba de un airglow fantastic, nu doar în nuanţe de verde, ci şi cu formaţiuni tip valuri de culoare închisă. S-a văzut extrem de evident cu ochiul liber (mai puţin culoarea) şi a persistat câteva ore. Practic, toată zona de vest şi de nord a cerului a fost invadată de acestă apariţie foarte rară. Ţineţi cont că mă aflam la doar câţiva kilometri de oraş a cărui poluare luminoasă afectează puternic partea de est şi sud a zonei. Drept este că cerul a avut o claritate extrem de bună", a spus preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), Valentin Grigore.

Airglow
Airglow
Airglow

FOTO Valentin Grigore

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite