Anchetă a Gărzii de Mediu, după ce firma de electricitate a tăiat zeci de copaci de teama vijeliei FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copaci taiati rascaieti

Garda de Mediu a demarat o anchetă în comuna Răscăieţi, din Dâmboviţa, după ce societatea care furnizează energia electrică în zonă a tăiat peste 30 de copaci care, în zilele în care vântul sufla cu putere, afectau liniile de înaltă tensiune.

Lucrătorii de la Electrica au tăiat, aproape de la rădăcina, zeci de copaci, pe motiv că deranjau liniile de înaltă tensiune. 

Operaţiunea a avut loc în urmă cu două săptămâni, la scurt timp după ce o vijelie a lăsat în beznă peste 7.000 de abonaţi, timp de 14 ore.  

„În data de 11 ianuarie a fost o vijelie şi în acea zonă era o lizieră de pomi care făceau mare deranj la linia de înaltă tensiune, de 20.000 de volţi. De foarte multe ori am avut probleme cu acea lizieră. Electrica ne-a anunţat că va toaleta acea lizieră pentru că de acolo porneşte problema. În ziua acea am stt 14 ore fără curent electric, în jur de 7.000 de locuitori, că nu numai Vultureni şiRăscăieţi au fost afectate, ci şi Vişina, Broşteni, o parte din Şelaru şi trebuia să se sia o măsură. Într-adevăr, toaletarea s-a făcut cam de jos, trebuia mai de sus, ca să nu fie atât de mult deranj. Eu cred că acei pomi vor creşte din nou şi vom avea grijă ca să îi toaletăm, să nu mai atingă firele”, ne-a spus primarul comunei Răscăieţi, Iulian Buibăr.

Potrivit edilului, angajaţii Electrica au decis să taie copacii pentru a nu mai avea probleme în viitor.

„Tot timpul se întreruprea curent când bătea vântul tare, când era vijelie şi electricienii erau chemaţi mereu să repun liniile în funcţiune”, adaugă edilul.

Toaletarea copacilor a fost făcută cu arpobare de la primărie. 

„Nu a fost nicio sesizare oficială făcută către Garda de Mediu, dar am pornit o anchetă să vedem exact care a fost situaţia. Oricum, la prima vedere lucrarea a fost puţin neglijentă şi cam brutală, dar vom vedea ce documente au cei care au făcut acea lucrare, dacă era necesară sau nu şi chiar dacă era necesară, să vedem dacă chiar era nevoie să fie ciopârţiţi copacii aşa. Legea prevede expres pntru municipii realizarea unui registru de spaţii verzi, dar în mediul rural, nu. Odată prinse în acest registru e foarte greu de intervenit, chiar şi de toaletat”, ne-a spus Vlad Drugă, comisar şef Garda de Mediu Dâmboviţa. 

Locuitorii comunei se bucură, pe deoparte că au curent electric însă, sunt de părere că nu trebuia să îi taie atât de mult. 

copaci taiati rascaieti
copaci taiati rascaieti
copaci taiati rascaieti
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite