Amendă „frumuşică“ primită de proprietarul leilor din Picior de Munte. Garda de Mediu a găsit, în grădina ZOO ilegală, peste 80 de animale sălbatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru funcţionarea fără autorizatie de mediu, Fundatia International Wildlife Foundation a fost sancţionată  contraventional, cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 60.000 lei, conform prevederilor OUG 195/2005
Pentru funcţionarea fără autorizatie de mediu, Fundatia International Wildlife Foundation a fost sancţionată  contraventional, cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 60.000 lei, conform prevederilor OUG 195/2005

Proprietarul grădinii ZOO din Picior de Munte, care funcţionează ilegal, a fost amendat de Garda de Mediu Dâmboviţa, în urma controlului de săptămâna trecută. Inspectorii au găsit la adresa respectivă peste 80 de animale sălbatice, printre care şi trei lei.

Cu ocazia controlului, s-a constatat că la Picior de Munte funcţionează "Centrul de recuperare şi îngrijire a animalelor sălbatice" al Fundaţiei International Wildlife Foundation (IWF), reprezentată de către Claudiu Duică, din Bucureşti.

"În urma controlului pe teren, a verificării documentelor puse la dispoziţie de către domnul Duică Claudiu şi a declaraţiilor făcute de acesta pe proprie r[spundere, s-a constatat că la Centrul de recuperare şi Îngrijire a animalelor sălbatice din comuna Dragodana, sat Picior de Munte, judeţul Dâmboviţa, aparţinând Fundaţiei International Wildlife Foundation, se găsesc peste 80 de animale sălbatice. O parte dintre acestea au fost achiziţionate de către domnul Duică Claudiu din spaţiul comunitar, restul fiind născute în captivitate sau se află  în custodie. Pentru o parte din animale nu există acte de provenienţă. Pentru activitatea de la Centrul de recuperare şi Îngrijire a animalelor sălbatice, Fundaţia International Wildlife Foundation avea obligaţia să solicite şi să obţină autorizaţie de mediu, conform normelor legale în vigoare", se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Dâmboviţa.

image

Instituţia a cerut proprietarului animalelor să solicite şi să obţină autorizaţia de mediu, iar în cazul în care Fundaţia Internaţional Wildlife Foundation nu obţine autorizaţia de mediu, animalele deţinute vor fi relocate la centre autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului. 

Conform Regulamentului CE 338/97, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare, pe teritoriul ţării, ori în afara României, a speciilor de animale din fauna sălbatică în stare vie, sau a unor părţi ori produse ale acestora, pot fi realizate numai de către persoane fizice sau juridice autorizate, în condiţiile legii. 

Amendă cuprinsă între 30.000 - 60.000 de lei 

Pentru funcţionarea fără autorizatie de mediu, Fundatia International Wildlife Foundation a fost sancţionată  contraventional, cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 60.000 lei, conform prevederilor OUG 195/2005. 

"În continuare, se analizează şi alte aspecte cu posibil caracter infractional, constatate în timpul controlului, urmând ca după verificarea acestora sâ fie aplicate prevederile legale. Activitatea Fundaţiei va fi monitorizată cu atenţie de către reprezentantii Gărzii Naţionale de Mediu, în vederea conformării cu prevederile legale şi a realizării măsurilor impuse. Solicităm tuturor persoanelor care posedă informatii privind detinerea, comercializarea sau capturarea de animale sălbatice pe raza judetului Dâmboviţa să anunţe Comisariatul Judeţean al GNM (tel. 0245/218260; e -mail: cjdambovita@gnm.ro) şi/sau Inspectoratul de Politie Dâmboviţa", se mai arată în comunicatul Gărzii de Mediu. 

Tânără, sfâşiată, se pare, de unul dintre lei

Claudiu Duică s-a ales şi cu dosar penal deschis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa pentru că avea în propria curte din comuna Dragodana, sat Picior de Munte, o adevărată menajerie. Scandalul a început după ce o femeie din localitate a ajuns la spital, în stare gravă, prezentând mai multe muşcături despre care s-a vehiculat că ar fi fost făcute de un leu.

Conform aceloraşi informaţii, femeia ar fi fost îngrijitoarea animalelor pe care le deţine Claudiu Duică în Dâmboviţa.

Marţi, 24 noiembrie, inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dâmboviţa şi ai Gărzii de Mediu din judeţ au descins, însoţiţi de poliţişti, la casa lui Duica din Dragodana, unde au descoperit, printre altele, lei, cerbi carpatini, păsări, ciute, cai de rasă, mufloni, capre, dromaderi şi şerpi. Animalele vor fi lăsate în custodia proprietarului până la definitivarea cercetărilor.

În ceea ce priveşte cazul femeii de 31 de ani care a ajuns recent la spital sfârtecată, medicii s-au ferit să facă declaraţii, însă surse medicale au declarat, pentru „Adevărul“, că în niciun caz nu este vorba despre muşcături de câini. Victima a fost iniţial internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, ulterior fiind transferată la Spitalul Floreasca din Capitală, la secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie. 

„Vineri a fost adusă cu Ambulanţa de la Dragodana o tânără de 31 de ani pentru multiple muşcături de animale care au atacat-o şi care i-au produs nişte leziuni severe, leziuni muşcate şi plăgi sfâşiate la nivelul scalpului, toracelui şi membrelor superioare. A fost examanată de chirurg şi internată în secţia de chirurgie generală. E vorba de nişte animale sălbatice. Luni, în jurul orei 16.00 a fost transferată la Floreasca pentru operaţii de refacere“, a declarat medicul Elena Firoiu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

image

Femeia ar fi fost îngrijitoarea animalelor pe care le deţine Claudiu Duică în Dâmboviţa.  

CITIŢI ŞI:

Grădină zoologică ilegală descoperită în Dâmboviţa. Proprietarul, un executor judecătoresc din Bucureşti, s-a ales cu dosar penal

VIDEO Cum se joacă executorul judecătoresc din Picior de Munte cu leul său, în faţa autorităţilor venite în control

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite