Suceava: Infuzie de bani publici la Festivalul Medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii oraşului au alocat 200.000 de lei pentru manifestările care vor avea loc la Cetatea de Scaun începând cu 15 august. Cei 20.000 de vizitatori aşteptaţi vor admira costume de epocă, jonglerii cu torţe, dar şi pe Johnny Răducanu şi Ion Caramitru.

Compania Teatrală Bucovina şi Complexul Muzeal au câştigat licitaţia desfăşurată la Primărie pentru organizarea evenimentelor programate între 15 şi 22 august, la Cetatea de Scaun. Organizatorii vor avea la dispoziţie 200.000 de lei, pe care îi vor folosi pentru a face amenajările necesare şi pentru a plăti onorariile artiştilor şi cascadorilor invitaţi. Şefii oraşului spun că finanţarea este similară celei de anul trecut. „Cei 200.000 de lei se vor împărţi egal între compania Teatrală şi Complexul Muzeal“, a precizat primarul Ion Lungu.

Organizatorii mizează şi pe ajutorul sponsorilor. „În 2009, festivalul a beneficiat de 460.000 de lei din sponsorizări şi au fost 19.128 de vizitatori. Acum, în 2010 este cea de-a cincea ediţie şi oarecum aniversară, aşadar vom sărbători“, ne-a explicat Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina.

Acesta a pregătit un program artistic pentru fiecare zi a festivalului, cu punerea în scenă a trilogiei „Apus de Soare“ de Barbu Ştefănescu Delavrancea. Şi în acest an va avea loc parada participanţilor la festival, îmbrăcaţi în costume medievale, care se vor perinda pe străzile municipiului purtând torţe în mână.

„Creşte cota oraşului“

Unii suceveni au aplaudat decizia administraţiei locale de a susţine financiar festivalul, în timp ce alţii au considerat gestul ca fiind unul necugetat.

„Dau banii pe ceva care nu ţine nici de foame, nici de cald la iarnă. Era mai corect să investească în apă, canalizare sau în iluminat“, a declarat Mărioara Ungurean, pensionară. Cel mai mult s-au bucurat tinerii, care consideră festivalul ca o rampă de lansare pentru municipiu.

„Este un lucru important pentru suceveni din punct de vedere social. Un astfel de festival creşte cota oraşului în ochii locuitorilor din ţară“, ne-a spus Gabriela Ghidec, studentă.

Constantin Caliniuc, pensionar: Mai bine dădeau banii la refacerea drumurilor sau la cantinele de ajutor social.

Valentina Nastasiu, agent imobiliar: Oricât de greu ne-ar fi, festivalul este un eveni-ment care trebuie să aibă loc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite