Cei patru invidivizi care au agresat doi jurnalişti şi un activist de mediu, la Suceava, au fost puşi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: stirisuceava.net
FOTO: stirisuceava.net

Bătăuşii care i-au agresat şi umilit pe activistul de mediu Tiberiu Boşutar şi pe jurnaliştii Mihai Dragolea şi Radu Mocanu au fost puşi în libertate şi vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei informează că cei patru agresori vor fi eliberaţi de după gratii, unde au stat 24 de ore, şi vor fi cercetaţi sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi purtare abuzivă. 

Anchetatorii au arătat într-un comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public că în ziua de 16.09.2021, în locul denumit Pârâul Rusului de pe raza comunei Panaci, judeţul Suceava, cei patru inculpaţi au lovit cu pumnii şi picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Este vorba despre activisul de mediu Tiberiu Boşutar şi jurnaliştii Mihai Dragolea şi Radu Mocanu. 

„Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant.Totodată, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a dispus luarea măsurii preventive a controlul judiciar faţă de cei patru inculpaţi.Dispunerea acestor măsuri au avut în vedere limitele de pedeapsă ale infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, precum şi asigurarea bunei defăşurări a urmăririi penale şi înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică”, se arată în comunicat.

Procurorii precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cum s-a produs nenorocirea

Pe 16 septembrie, ecologistul Tiberiu Boşutar a primit informaţii de la un localnic din zona Dornelor că într-o pădure situată la limita dintre Panaci şi Şaru Dornei s-ar tăia ilegal copaci. Activistul a venit în zonă însoţit de jurnaliştii Mihai Dragolea şi Radu Mocanu, care realizau un documentar cu privire la tăierile ilegale de arbori din România. Cei doi aveau asupra lor echipamente de filmat. 

Boşutar susţine că a informat lucrătorii silvici că se va duce în zonă, cu atât mai mult cu cât fondul forestier era administrat de la un ocol silvic privat. 

Numai că în loc să aibă parte de transparenţă din partea silvicultorilor, cei trei s-au trezit înconjuraţi de 20 de persoane, între care lucrători silvici. 

Activisul şi jurnaliştii au fost loviţi cu sălbăticie, ameninţaţi cu moartea şi umiliţi. Tiberiu Boşutar a fost dezbrăcat în pielea goală, supus la tratamente degradante şi lovit cu pumnii, picioarele şi cu o coadă de topor.

Unul dintre jurnalişti a fost împins într-o râpă, dar a reuşit să se salveze şi să sune la 112.  

Vă mai recomandăm şi:

Arhitectă română considerată un geniu de celebra universitate MIT: „Inovaţia mea va fi folosită la construirea unui pod în Rotterdam“

Cum a ajuns o româncă cea mai bogată femeie din Portugalia

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite