Transport ilegal de animale, confiscat la Stelnica. Purceii fără documente sanitar-veterinare erau vânduţi localnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă un transport ilegal de porcine a fost confiscat în judeţul Ialomiţa, după ce proprietarul animalelor nu a putut prezenta documente justificate de provenineţă şi nici documente sanitar-veterinare.

Astfel, pe 6 iulie  D.S.V.S.A. Ialomiţa a fost sesizată de agenţi ai Postului de Poliţie Stelnica despre prezenţa în localitate a unei autoutilitare care comercializa porcine fără documente de provenienţă,  maşina nefiind neautorizat sanitar veterinar. Agenţii de poliţie au însoţit mijlocul de transport suine până la sediul D.S.V.S.A. Ialomiţa unde s-a procedat la verificarea stării de sănătate a porcinelor. Având în vedere că proprietarul nu au putut prezenta, pentru cele 9 porcine deţinute, documentele sanitare–veterinare de provenienţă, neputându-se astfel stabili trasabilitatea suinelor, D.S.V.S.A. Ialomiţa a dispus  confiscarea şi uciderea acestora, în conformitate cu prevederile Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 40/2010, a anunţat DSVSA Ialomiţa.

Cele 9 suine au fost ucise cu repectarea normelor privind protecţia animalelor în timpul uciderii, în conformitate cu Reg. CE 1099/2009. De la două suine au fost recoltate probe de organe pentru examen virusologic pentru depistarea Pestei Porcine Africane. Proprietarul animalelor a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 7.200 lei, pentru deţinerea de animale neidentificate şi transport de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar. De asemenea, acesta a fost sancţionat şi de agenţii de poliţie pentru transportul de animale fără documente sanitare veterinare.

Toate focarele au fost stinse

„Subliniem faptul că la data actuală, pe teritoriul judeţului Ialomiţa toate focarele de pestă porcină africană au fost stinse, urmare a aplicării tuturor măsurilor prevăzute de Manualul Operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, ediţia III, 2019.

Nerespectarea de către toţi factorii implicaţi (Unităţi Locale de Sprijin, autorităţi publice, proprietari de animale, transportatori, responsabili fonduri de vânătoare) în prevenirea apariţiei bolii a tuturor măsurilor stabilite combaterea şi eradicarea bolii va duce la reapariţia de focare pe teritoriul judeţului.

La nivel naţional boala înregistrează o evoluţie agresivă, multe focare de boală având drept cauză a apariţiei mişcarea necontrolată a animalelor”, au transmis reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

Pentru a reduce cât mai mult riscul de reapariţie a bolii pe teritoriul judeţului, D.S.V.S.A. Ialomiţa, alături de poliţişti, monitorizează permanent circulaţia animalelor, iar în cazul identificării în trafic de animale pentru care nu poate fi stabilită trasabilitatea (necrotaliate şi neînsoţite de documente sanitare veterinare) va fi dispusă măsura eutanasierii acestora, prelevării de probe, incinerarea imediată a cadavrelor şi sancţionarea persoanelor responsabile.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite