Slobozia: Instructorii auto rămân fără „pâine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procentul de promovare al examenelor auto este în creştere
Procentul de promovare al examenelor auto este în creştere

Numărul celor care dau de permis s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, iar veniturile instructorilor au scăzut dramatic

Cei care îşi doresc un permis de conducere sunt din ce în ce mai puţini. De la aproximativ 15.000 de candidaţi în 2009, instructorii au ajuns să şcolească anul acesta puţin peste 8.000.

De trei ori mai mulţi instructori


Pe fondul unei cereri tot mai slabe şi a dărilor către stat, care depăşesc 3.000 de lei anual, instructorii auto se descurcă tot mai greu. Mai ales în condiţiile în care numărul lor s-a triplet faţă de anul trecut. „Dacă în 2007 eram vreo 25 de instructori, acum suntem în jur de 70 şi împărţim o piaţă care merge din ce în ce mai prost“, spune Costel Alecu (45 de ani), unul dintre instructorii independenţi.

Dacă anii trecuţi viitorii şoferi erau nevoiţi să aştepte şi câteva săptămâni pentru a putea face orele de condus, acum lipsa de elevi îi face pe instructorii auto să stea zilnic „la bordură“ în aşteptarea clienţilor. „Anul acesta, nu am avut nici o treime din elevii de anul trecut. Se simte din plin criza, se simt mult şi reducerile salariale şi disponibilizările. Mai este trist şi că avem între noi colegi care practică tarife sub preţul pieţei“, spune Marian Condrea (62 de ani), un veteran al şcolii de şoferi, cu peste 35 de ani de vechime în branşă.

De aceeaşi părere, este şi Dan Victor (50 de ani), care justifică atitudinea colegilor de a lăsa la preţ printr-o sursă de venit sigură: pensia. „I-a scos Guvernul la pensie la 40 de ani şi s-au apucat de şcoală. E normal să mai lase din preţ, când are o pensie de 2.000 de lei“, spune instructorul, care mai completează că majoritatea instructorilor noi sunt foşti poliţişti sau ofiţeri de armată.

De două ori mai puţini cursanţi

Numărul celor care se înscriu la şcolile de şoferi a scăzut dramatic în acest an, numărul cursanţilor fiind la jumătatea celui de anul trecut, când aproximativ 15.000 de persoane urmau cursurile auto. Vestea bună este, însă, că procentul de promovabilitate este acum unul mai mare decât în anii anteriori. „Se cunoaşte, într-adevăr, o scădere a candidaţilor programaţi la exament, dar să ştiţi că procentul de promovare este în creştere. Asta arată că elevii se pregătesc mai bine şi sunt mai serioşi“, susţine comisarul şef Ştefan Ilie, şeful Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto. 
Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite