Postul Mare poate afecta sănătatea. Trufandalele de sezon, alimente-minune care ajută organismul
0Schimbarea regimului alimentar poate produce adevărate dezechilibre în organism. Nutriţioniştii susţin faptul că o serie de alimente ne pot ajuta chiar în perioadele de post. Recomandate sunt trufandalele de sezon.
Potrivit moralei creştine, perioadele de post presupun abţinerea de la o serie de alimente bogate în vitamine şi proteine şi consumul unora mai uşoare. Specialiştii explică faptul că trecerea bruscă de la un regim alimentar la altul ar putea să fie mai puţin benefic pentru organism.
Astfel, oamenii pot fi predispuşi la anemii, lipotimii, dureri de cap sau senzaţia de leşin, simptome cauzate de scăderea consumului unui aport considerabil de substanţe nutritive. „Este adevărat faptul că în toată perioadele de post afluxul pacienţilor care acuză dureri de cap sau stări de leşin este mare. Cauza o reprezintă regimul alimentar modificat”. susţine medicul Anca Telehuz, medic în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Cele mai multe probleme pot apărea în cazul pacienţilor care suferă, de exemplu, de gută.
Ce trebuie să mâncăm în zilele de post
Cu toate acestea dacă dorim să păstrăm tradiţia, nutriţioniştii vin cu o serie de sfaturi practice pentru a nu ne pune în pericol sănătatea. Medicii specialişti în nutriţie explică faptul că de preferat ca în perioada Postului Mare să fie consumate verziturile de sezon, deoarece acestea sunt bogate în fier şi minerale, care le pot înlocui cu succes pe cele care provin din alimentele de origine animală.
„Trufandalele de sezon sunt bune pentru sănătate şi sunt recomandate pentru toţi oamenii, nu doar pentru persoanele care postesc. Vorbim despre urzici, spanac, tarhon, ştevie sau leurdă, plante foarte sănătoase care ajută la detoxifierea organismului şi la stabilirea unui echilibru nutriţional corespunzător”, susţine medicul nutriţionist Simona Berbec, din Slobozia.