Fabrica de flori de la Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sera de flori din oraş produce anual peste 700.000 de fire de plante şi dă culoare oraşului în fiecare anotimp. Petuniile, muşcatele, panseluţele sau crizantemele pe care le admirăm în spaţiile verzi sau în jardinierele amplasate pe stâlpii principalelor artere ale oraşului sunt produse în sera administrate de Primărie. Cei 13 angajaţi ai serei produc anual flori de peste 700.000 de lei.

La sera de 2.000 de metri pătraţi, localizată în zona industrial din estul oraşului, în spatele Penitenciarului de Maximă Siguranţă, lucrează nouă femei şi patru bărbaţi. Angajaţii sunt de diferite vârste, religii sau clase sociale, însă au ceva în comun: pasiunea pentru flori. „Sera este a doua mea casă. Vin aici din plăcere şi din pasiune pentru flori, pentru că în vremurile astea nu ne putem gândi la satisfacţia financiară“, spune Vasilica Stroe (47 de ani), care lucrează în seră de 26 de ani.

Cu florile produse în sera din oraş, Direcţia de Administrare a Domeniului Public (DADP) înfrumuseţează anual mii de metri pătraţi de spaţii verzi. „Avem suprafeţe micuţe de 20 până la 80 de metri pătraţi, însă în total adunăm mai bine de 3.000 de metri pătraţi de spaţii verzi“, spune Ion Ştefan, directorul DADP Slobozia.



50 de specii de flori

Florile produse în sera din Slobozia sunt înmulţite în fiecare an, pentru a nu cheltui banii pe răsaduri. „Noi nu cumpărăm nimic. Producem singuri seminţe, lădiţe, răsaduri…absolut tot“, spune Mariana Stoica (44 de ani), şefa serei de flori. Aceasta lucrează în seră din 1995, iar florile sunt a doua sa familie. „Avem flori pe care le plantăm toamna şi înfloresc acum, în martie, aprilie, dar avem şi specii pe care le vom planta acum, pentru a înflori în vară“, explică Maria Stoica, care îndrăgeşte cel mai mult trandafirii.

image



În acest an, sera a produs deja 5.000 de fire de tandafiri, dar şi 20.000 de butaşi de tuia. Pe lângă acestea, Mariana Stoica se mai îngrijeşte şi de florile pentru jardiniere şi ghivece, de cele de mozaic şi cele de apartament. „Avem mai multe plante pentru apartament, cum ar fi ficusul, lămâiul sau filodondronul. Trăieşti o satisfacţie când mergi pe stradă şi îţi admiri munca“, spune Mariana Stoica.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

image
Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite