Doi bărbați din Ialomița, cercetați penal după ce au incendiat deșeuri pe domeniul public

0
Publicat:

Doi ialomițeni sunt cercetați penal de polițiști după ce au dezmembrat autoturisme și au incendiat obiectele din plastic pe domeniul public. Suspecții au primit și o amendă în cuantum de 2.000 de lei.

Deșeurile au fost arse pe domeniul public FOTO IPJ Ialomița
Deșeurile au fost arse pe domeniul public FOTO IPJ Ialomița

Polițiștii de investigarea criminalității economice, cei din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și cei de ordine publică, alături de reprezentanții Gărzii de Mediu Ialomița au constatat în cadrul unei acțiuni derulate pe raza comunei Andrășești, faptul că două persoane, de 53 și 34 de ani, din localitate, au incendiat deșeuri pe domeniul public. Astfel, în perioada 13 - 14.05.2023, suspecții au dezmembrat două autoturisme și au incendiat pneurile și componentele din material plastic de la acestea, pe un teren aparținând domeniului public.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, faptă prevăzută și pedepsită de art.66 alin.1 lit.e) din O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor. Conform legislației în domeniu, constituie deșeu orice substanță sau obiect pe care deținătorul le aruncă sau are intenția sau obligația să le arunce.

Totodată, reprezentanții Gărzii de Mediu au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru dezmembrarea neautorizată a autovehiculelor.

"Cetățenii persoane fizice trebuie să știe că sunt interzise și pedepsite ca infracțiuni incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor, dar și eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate", a transmis IPJ Ialomița.

Prea sărac pentru a plăti o amendă de 7.500 de lei

Amendat cu 7.500 de lei de Garda de Mediu, un ieșean a contestat în fața magistraților sancțiunea primită. Judecătorii l-au „iertat”, însă Garda de Mediu a făcut apel.

Constantin și-a amenajat în Iași un service auto neautorizat. Acesta funcționa în garajul locuinței sale, iar activitatea a atras atenția vecinilor care au făcut sesizări la Garda de Mediu, relatează Ziarul de Iași.

Comisarii de mediu au descoperit în curtea casei ieșeanului anvelope uzate, elemente de caroserie și piese din plastic, scaune auto, filtre, tuburi de spray degresant și de vopsea și o cantitate de 30 litri de ulei uzat depozitat într-un butoi.

Garda de Mediu Iași menționeaă că proprietarul service-ului neautorizat a avut anterior un contract pentru gestionarea deșeurilor periculoase, de la momentul controlului nu a putut prezenta decât contractul standard cu Salubris, pentru deșeurile obișnuite. Ca urmare, Constantin a fost amendat cu 7.500 lei.

Acesta a contestat procesul-verbal de contravenție la Judecătoria Iași și a cerut magistraților să constate nulitatea documentului. Instanța a decis că procesul-verbal este întocmit conform, dar a hotărât ca proprietarul service-ului neautorizat să nu plătească amenda stabilită de Garda de Mediu, ci să primească doar un avertisment.   

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite