Cum vă poate ucide fulgerător mustul lăsat la fermentat. La ce trebuie să fiţi atenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intoxicaţia cu monoxid de carbon, emanat de mustul fermentat, face tot mai multe victime FOTO Shutterstock
Intoxicaţia cu monoxid de carbon, emanat de mustul fermentat, face tot mai multe victime FOTO Shutterstock

În fiecare toamnă, după culesul viilor, zeci de ialomiţeni ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu monoxidul de carbon acumulat în beciurile unde mustul este pus la fermentat. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.

În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte, avertizează reprezentanţii ISU Ialomiţa.

În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală,  pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva.

 Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute. 

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Barbu Catargiu" al Judeţului Ialomiţa vă recomandă:

1. Nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

2. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

3. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

4. Verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge înseamnă cu nu există suficient oxigen;

5. Sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;

6. Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

7. Sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie!

Vă mai recomandăm şi:

15 secunde fatale. Ce s-a întâmplat cu avionul miliardarului Dan Petrescu înainte de prăbuşire

Stenogramele întâlnirii între patru ochi dintre Ceauşescu şi Tito, de la Timişoara. Ce-l neliniştea pe iugoslav

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite