Veste tristă din lumea şahului: „Profesorul Bădiţă s-a dus să recite poezii şi să joace şah printre stele!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Nicolae Bădiţă şi Luminiţa David, fiica profesorului (în 2017, la Festivalul de Cultură şi Şah de la Roşieni-Dobrun) FOTO: Alina Mitran
Profesorul Nicolae Bădiţă şi Luminiţa David, fiica profesorului (în 2017, la Festivalul de Cultură şi Şah de la Roşieni-Dobrun) FOTO: Alina Mitran

Profesorul care încă din anii comunismului a pus localitatea Roşieni-Dobrun, din judeţul Olt, pe harta concursurilor importante de şah, festivalul continuând aproape neîntrerupt vreme de peste 35 ani,  va juca şah în ceruri. Vestea tristă că profesorul Nicolae Bădiţă s-a stins a venit în această seară.

Luminiţa David, fiica profesorului Nicolae Bădiţă, a făcut marţi-seara, 24 august 2021, tristul anunţ. 

„Profesorul Bădiţă s-a dus să recite poezii şi să joace şah printre stele! Dumnezeu să te aibă în pază, Tată!“, este scurtul mesaj postat pe Facebook.

Nicolae Bădiţă, fost profesor de limba română, avea 91 ani. S-a dedicat şahului poate ca nimeni altul. Cu nici 10 ani în urmă străbătea săptămânal zeci de kilometri, cu maşini de ocazie, venind de la Roşieni la Slatina doar pentru a-i învăţa pe copii şah. 

A făcut-o în mijlocul oraşului, în arşiţă, atunci când încă mai exista, pe Esplanada municipiului Slatina, o tablă de şah cu piese imense, a fost găzduit apoi de un restaurant-pizzerie unde copiii îl aşteptau cu nerăbdare, iar ultimele întâlniri cu micuţii dornici să deprindă tainele acestui sport chiar de la neobositul profesor s-au desfăşurat în incinta Bibliotecii Judeţean „Ion Minulescu“. Această instituţie a găzduit, de altfel, şi ultima ediţie a renumitului festival de şah la care profesorul Nicolae Bădiţă a luat parte. A fost un compromis pe care apropiaţii profesorului aproape că i l-au smuls, pentru că nu-şi imagina că festivalul ar putea avea loc altundeva decât la Roşieni.

A învăţat şah în liceu şi l-a predat de atunci neobosit

Cu cinci ani în urmă profesorul Nicolae Bădiţă a acceptat să povestească despre începuturile pasiunii sale, despre generaţiile de mari şahişti care au venit la festivalul din localitatea rurală, şi nu doar o dată (marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade a fost de patru ori), despre misiunea din ce în ce mai grea la care nu renunţă etc. etc., iar întreaga poveste o descoperiţi AICI. Profesorul povestea atunci că a învăţat şah în liceu şi că nu a mai putut renunţa. În Roşieni toată lumea ştia să joace şah datorită profesorului, se organizau concursuri la şcoală, dar şi în mijlocul satului, în căsuţa construită special şi denumită „Casa Binelui“.

„A fost educatorul total. A fost şi director de şcoală, şi profesor. A făcut şah, a făcut orchestră, a înfiinţat un muzeu, a făcut căluş în şcoală, a făcut voluntariat în sat şi-a învăţat toţi elevii să respecte bătrânii şi să-i preţuiască. Nu ştiu, ca tată, dacă a stat să ne-nveţe, n-a avut timp. N-a fost însă nevoie de cuvinte. L-am văzut ascultând muzică clasică, citind, vorbind cu păsările,  cu florile şi cu animalele şi l-am imitat. Cât despre şah, noi am deţinut tot timpul monopolul, elevii pregătiţi de profesorul Bădiţă au câştigat întotdeauna concursurile. De ani buni, avem disciplina şah opţională în şcoală. Şi eu predau şah“, mărturisea, cu acelaşi prilej, Luminiţa David, fiica profesorului, astăzi directorul Şcolii din Dobrun.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Vă recomandăm şi:

Festivalul de şah de la sat, un eveniment care se organizează de zeci de ani: „Aici găseşti şahişti buni, e ieftin şi sunt oameni cu suflet“

Profesorul pensionar care-i învaţă şah pe copii: „Nu am timp nici să dorm la vârsta mea“. A înfiinţat un campionat de şah derulat într-un sat

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite