Slatina, la 649 ani. Istoric: „În comunism aniversarea era în umbra zilei de 26 ianuarie“

0
0

Slatina împlineşte astăzi, 20 ianuarie 2017, 649 ani de la prima atestare documentară. Vor fi acordate multe premii, distincţii, vor fi spectacole, însă lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa.

Documentul datat 20 ianuarie 1368 prin care Vladislav I Vlaicu acorda scutire de vamă negustorilor braşoveni este primul act oficial în care se menţionează numele Slatina. Această dată, deşi amintită de istorici şi profesori, nu a fost dintotdeauna prilej de zile întregi de sărbătoare.

„În perioada comunistă s-a organizat prima aniversare grandioasă, o manifestare de mari dimensiuni, în 1968, la împlinirea a 600 de ani de la prima atestare, dar, din câte am citit, în perioada interbelică sau înainte nu era un eveniment foarte bine marcat. În 1968 s-a bătut o monedă aniversară, s-a inaugurat obeliscul din parcul Piteşti, s-a scos un număr aniversar, Slatina 600, s-au ţinut simpozioane. Şi noi, la Muzeul Judeţean, prezentam, de 20 ianuarie, fotografii şi documente de la acea aniversare. Ulterior, mai ales în anii din urmă ai comunismului, bineînţeles că, şi dacă se amintea, era în umba zilei de 26 ianuarie, când se aniversa ziua conducătorului iubit. Lumea era mult mai preocupată de această din urmă dată, nu de 20 ianuarie“, spune istoricul Aurelia Grosu.

Lucrurile par să revină oarecum la normal după 1990. Zilele Slatinei sunt însă organizate la început nu iarna, în jurul datei de 20 ianuarie, ci mai întâi în aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al oraşului, pentru ca în „era“ Vâlcov, odată cu „Slatina, dragostea mea“, să se înşire, cu bugete considerabile, în ultima decadă a lui ianuarie. De atunci se premiază sute de elevi, sportivi şi profesori şi se acordă, cu zecile, diplome de merit şi distincţii.

În 2017, când sărbătoarea se cheamă, simplu, Gala Laureaţilor, anunţă autorităţile municipale, mai înregistrăm o premieră, anume organizarea Zilelor Slatinei în două sesiuni, de iarnă şi de vară, un nou motiv de sărbătoare fiind instituit în iunie.

Peste 1.000 de premii

Din programul primei ediţii a Galei Laureaţilor nu lipsesc evenimentele gândite în mandatul primarului Darius Vâlcov. Vineri, 20 ianuarie 2017, de-a lungul unei zile întregi, sunt premiaţi elevii cu rezultate deosebite şi profesorii care i-au ajutat să le atingă, cu toţii peste 1.000 la număr, sâmbătă, 21 ianuarie 2017, vor fi acordate distincţii şi diplome de merit instituţiilor, ONG-urilor şi persoanelor fizice care s-au remarcat în anul precedent, evenimentul fiind încheiat de un concert Florin Chilian, duminică, 22 ianuarie, va fi ziua rezervată copiilor, rulând filme pentru toate vârstele, pentru ca luni, 23 ianuarie, începând cu ora 17,00, să fie premiate cuplurile cu cel puţin 50 de ani de căsnicie. Pentru vârstnici vor cânta: Cătălin Crişan, Ion Creţeanu, Neta Soare şi Maria Ghinea.

Marţi, 24 ianuarie, slătinenii sunt aşteptaţi, traditional, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde, dacă lucrurile se derulează la fel ca în anii trecuţi, politicienii şi oamenii simpli se vor putea prinde în aceeaşi horă.
 

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite