Slatina: Alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe muntele ucigaş din Himalaya
0Alpinistul Horia Colibăşanu a reuşit să urce, în premieră naţională pe cel mai periculos munte din Himalaya, Annapurna, de 8.091 de metri.
NU RATA:
Puştoaică de 15 ani, pe cel mai înalt vârf din Oceania / FOTO
Alpinistul care a plătit tribut muntelui
Horia Colibăşanu a început să urce pe Annapurna luni seara, la ora 23, ora României. În această dimineaţă a ajuns pe vârful înalt de 8.091 de metri şi a reuşit să îşi îndeplinească un vis: să atingă vârful pe care el şi prietenul său spaniol Inaki Ochoa de Olza, cel cu care a mai încercat de două ori să meargă pe acest traseu, sperau să-l aibă în palmares.
Alpinistul coboară acum în tabăra patru, situată la 7.200 de metri, unde se va odihni. Ascensiunea a fost dificilă, foarte solicitantă în ceea ce priveşte efortul fizic, dar şi plină de peripeţii. Drumul până spre vârf a fost dificil în special din cauza stratului mare de zăpadă. Finalul traseului a presupus urcarea unei zone de gheaţă, întinsă pe aproximativ 300 de metri. Înainte de a pleca, Horia a spus că această porţiune poate fi traversată doar cu asigurare în corzi, pe care trebuia să le monteze el şi colegii lui de expediţie.
“Vreau ca toţi slătinenii să fie mândri de mine”
Alpinistul a părăsit România promiţându-le slătinenilor că de le va pune steagul cu stema Slatinei pe cel mai periculos munte din lume, Annapurna( 0891 metri) din Himalaya. “Vreau ca toţi slătinenii să fie mândri de mine şi să reuşesc să îmi împlinesc acest mare vis. Annapurna este o provocare”, a declarat Horia pentru Adevărul de Seară.
Medicul stomatolog din Timşoara care a copilărit la Slatina este la a treia tentativă de a urca pe cel mai dificil vârf din lume. “Sper să fie vreme bună, să ningă mult în cele două luni cât va dura expediţia şi să nu întîmpin nici un fel de probleme. De data aceasta, am mari speranţe că voi reuşi”, a spus alpinistul.
Primăria Slatina, sponsor oficial
Sponsorul principal este Primăria Slatina care a finanţat această expediţie cu 21 000 de lei. De aceea expediţia se va numi Slatina-Annapurna, titulatură pe care alpinistul o va folosi în toate conferinţele de presă şi transmisiunile radio şi TV. “Horia este unul dintre cei mai mari alpinişti români şi noi l-am ajutat ori de câte ori ne-a cerut-o. Sunt sigur că va reuşi să ajungă de această dată pe Annapurna. El este imaginea Slatinei în străinătate”, a precizat primarul Darius Vâlcov.

Palmares impresionant
La această oră, Horia Colibăşanu este alpinistul cu cel mai impresionant palmares. Vârful Annapurna, de 8.091 de metri, este cel de-al patrulea optmiar urcat de Colibăşanu în premieră naţională. Prima premieră naţională a fost vârful K2, de 8.611 metri, din 2004, a doua a fost muntele Manaslu, de 8.163 metri, în 2006, iar a treia a fost Dhaulagiri, de 8.167 metri, în 2007. La toate aceste performanţe, care promovează alpinismul românesc la nivel mondial, se adaugă şi alte rezultate şi premii obţinute în expediţii-concurs din Europa.
