Război în Ucraina. Refugiaţii au ajuns şi în Olt. Sute de locuri de cazare puse la dispoziţie pentru a găzdui ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de ucraineni fugiţi din calea războiului au ajuns în România FOTO: arhiva
Sute de mii de ucraineni fugiţi din calea războiului au ajuns în România FOTO: arhiva

Peste 400 locuri de cazare sunt puse oficial în Olt la dispoziţia oamenilor fugiţi din calea războiului din Ucraina, iar alte zeci de persoane s-au oferit să găzduiască refugiaţi. Peste 40 de persoane au tranzitat sau se află încă pe teritoriul judeţului Olt, conform datelor autorităţilor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a stabilit printr-o hotărâre în ce spaţii vor fi cazaţi, în mod oficial, refugiaţii din Ucraina care ajung la noi în judeţ. 

Este vorba de 163 locuri dispuse în patru spaţii de cazare puse la dispoziţie de către autorităţile locale şi de alte aproximativ 250 locuri asigurate de 20 de agenţi economici. 

Numărul poate fi însă majorat în funcţie de solicitările venite de la graniţă, fiind, de altfel, aşteptat ca nevoile să crească pe măsură ce valul de refugiaţi se menţine constant sau chiar creşte, iar spaţiile din judeţele de graniţă devin insuficiente.

„Alocarea acestor spaţii de cazare se va realiza prin intermediul Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Olt din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt“, au precizat reprezentanţii Prefecturii Olt.

În ajutor au sărit, în judeţul Olt, şi 32 persoane care s-au oferit să cazeze refugiaţi, aceştia anunţându-şi oficial intenţia la numărul de telefon anunţat de autorităţile oltene. 

Alte trei persoane au anunţat, folosind de asemenea linia telefonică pusă la dispoziţie de autorităţi, că pot oferi sprijin în alimente. Mult mai mulţi sunt însă oltenii care deja au donat bunuri diverse şi s-au organizat pentru a le transporta în vămi sau acolo unde au avut nevoie organizaţiile non-guvernamentale care oferă direct sprijin refugiaţilor. 

Alţi olteni au primit deja în casele lor familii fugite din calea prăpădului făcut de armata rusă. Unii au răspuns astfel apelurile venite de pe reţele sociale, alţii au sărit în ajutorul prietenilor sau cunoştinţelor care au la rândul lor rude sau prieteni plecaţi din Ucraina. 

Dacă numărul persoanelor care au ajuns în Olt şi au fost ajutate prin relaţii directe nu se cunoaşte, în mod oficial, prin intermediul comandamentului judeţean au fost cazate aproximativ 40 de persoane. 

„Reamintim cetăţenilor care doresc să ofere un sprijin că a fost înfiinţată în acest scop linia telefonică cu numărul 0756087574, care funcţionează 24 din 24 de ore, sau că se pot înscrie pe platforma lansată de Guvernul României ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, completând link-ul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeyirIDJ2dD-SMm8wPLRxLTdagDQoCxVY-QBn1uE2t7GUZnjQ/viewform, unde sunt centralizate ofertele de ajutor pentru refugiaţii din Ucraina sub forma spaţiilor de cazare, bunurilor materiale, produselor alimentare, serviciilor sau facilităţilor de transport“, au mai precizat reprezentanţii Prefecturii Olt.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tren cu ucraineni, aprovizionat în doar două minute. Oamenii din Făgăraş dau ajutor refugiaţilor care merg spre graniţă

Războiul din Ucraina şi riscul reapariţiei în România a unei boli eradicate în ţara noastră

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite