Pompierii s-au pus pe închis localuri. Numărul obiectivelor cu lacătul pe uşă a ajuns la şase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt a închis în ultima săptămână alte trei obiective cu afluenţă de persoane, în cadrul aceloraşi controale aplicându-se sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 350.000 lei. Numărul obiectivelor închise a ajuns, astfel, la şase.

După Colectiv, nu doar legislaţia s-a înăsprit, ci şi controalele pompierilor. S-a trecut deja la inspectarea localurilor care organizează petreceri de Crăciun şi Revelion, din zecile de obiective „vizitate“ cinci fiind închise. Ultimele trei chiar în săptămâna 7-15 decembrie, în Slatina, Balş şi Corabia.

Slatina are la acest moment pe listă trei obiective închise – depozitul MT, primul pe lista pompierilor (această închidere generând protestul a aproximativ 100 de comercianţi, care au apelat la prefect pentru a se găsi o soluţie fie pentru o păsuire, fie pentru găsirea unui alt loc în care să-şi mute pe final de an standurile şi să-şi vândă stocul) şi restaurantele Ambasador şi Rocky. Caracalul, Corabia şi Balşul au, la rândul lor, câte un restaurant închis.

În perioada 7-15 decembrie pompierii, sprijiniţi de poliţişti şi jandarmi, au efectuat în total 25 de controale inopinate, în Slatina, Caracal, Balş şi Corabia. S-au depistat 108 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi s-au aplicat 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 377.000 lei (valoare care, în anii trecuţi, se atingea, poate, într-o jumătate de an sau un an întreg).

Principalele nereguli identificate în teren au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu - 15 operatori, deficienţe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor - 25 de operatori, neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului - un operator, nereguli din punct de vedere al prevenirii situaţiilor de urgenţă, având caracter tehnic (instalaţii electrice exploatate cu deficienţe, limitarea propagării focului, etc.) - 16 operatori. 

La trei obiective din Slatina, Balş şi Corabia, controlate în intervalul 07-15.12.2015, au fost constatate nereguli prevăzute de Hotărârea de Guvern nr.915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi. În aceste cazuri, a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării, până la intrarea în legalitate.“, se arată în comunicatul ISU Olt.

Pe de altă parte, s-au înmulţit considerabil şi cererile operatorilor privind avizarea în domeniul securităţii la incendiu sau emiterea unor puncte de vedere. Astfel, din cele 530 de solicitări înregistrate de la începutul anului, doar în ultima lună şi jumătate au fost înaintate peste 36%, fiind o adevărată „febră“ a intrării în legalitate.

În perioada 01.01-30.11.2015, structura de specialitate a emis 76 de avize şi 32 de autorizaţii de securitate la incendiu. Cetăţenii care doresc să depună cereri pentru avize/autorizaţii sau să solicite informaţii despre documentele necesare pentru obţinerea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, se pot adresa compartimentului specializat în zilele lucrătoare între orele 09.00-14.00. Compartimentul avizare-autorizare îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspecţiei de Prevenire, la sediul I.S.U. Olt din municipiul Slatina, Strada General Aurel Aldea nr. 1“, se mai menţionează în comunicatul ISU.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite