Judecătoarea Carmen Marinescu a scăpat de arestul la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, a scăpat de arestul la domiciliu. Judecătorii Curţii de Apel Craiova au decis că fosta judecătoare, suspendată din această funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii deoarece este acuzată de fapte de corupţie, să fie cercetată în continuare sub control judiciar.

Aceasta este a doua veste bună pentru fostul magistrat în mai puţin de două luni după ce, pe data de 12 mai, a scăpat de arestul preventiv unde se afla din luna martie a.c., când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova au decis să o acuze oficial pe Carmen Marinescu de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată. Mai exact, magistratul este acuzată că ar fi cerut şi primit de la familia interlopului Sandu Anghel, alias Bercea Mondial din oraşul Drăgăneşti-Olt, bani pentru a favoriza pronunţarea unei soluţii avantajoase pentru interlop în procesul ce l-a adus pe acesta în spatele gratiilor în februarie 2012. Alături de Carmen Marinescu figurează ca inculpat şi soţul acesteia.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis, vineri – 26 iunie, cererile celor doi soţi Marinescu privind înlocuirea arestului la domiciliu cu o măsură mai blândă, respectiv controlul judiciar pe o durată de 60 de zile.

”Amână pronunţarea cu privire la cererile şi excepţiilor privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală pentru data de 3.07.2015. (…) Admite cererile inculpaţilor Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu Iuliu-Severus de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu dispusă prin încheierea nr. 814/10.06.2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durata de 60 zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. (…) Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpaţii Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu Iuliu-Severus trebuie să respecte următoarele obligaţii : a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia municipiului Slatina, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; (…) Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpaţii Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu Iuliu-Severus trebuie să respecte următoarele obligaţii : a) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; b) să nu se apropie de inculpaţii Cismaru Dumitru, Bucă Ilie, de martorii Anghel Florin, Mustaţă Estera, Anghel Fănica, Anghel Sandu, Anghel Izaura, Dinu Petra, Vasile Filofteia, Vasile Alexandru, Oprea Liliana, Cotoi Diana Mihaela, Iacomi Adina Mihaela, Iacomi Claudiu Constantin, Băluţă Cristian Nicolae, Cismaru Dănuţ-Bogdan şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; c) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Atrage atenţia inculpaţilor Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu Iuliu-Severus că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În baza art. 207 alin. 4 şi alin. 7 C.proc.pen. menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpaţii Bucă Ilie şi Cismaru Dumitru. Stabileşte termen pentru verificarea măsurilor preventive la data de 12.08.2015, cu citarea inculpaţilor şi încunoştinţarea apărătorilor aleşi. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se arată în minuta şedinţei.

Ce spun anchetatorii

În afară de Carmen Eugenia Marinescu şi soţul acesteia, Iuliu Severus Marinescu (acuzat de spălare de bani în formă continuată), inculpat în dosar este şi Dumitru Cismaru - avocat în cadrul Baroului Olt (acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani în formă continuată). În judecată în acelaşi dosar a fost trimis şi Ilie Bucă, aflat sub control judiciar, în sarcina căruia anchetatorii au reţinut săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Fosta judecătoare, suspendată din data de 7 mai a.c. de secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, este acuzată că ar fi primit mită 200.000 de euro de la familia interlopului Bercea Mondial pentru a dispune cercetarea interlopului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv achitare sau condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza. Cu banii respectivi, spun anchetatorii, Carmen Marinescu şi soţul acesteia ar fi cumpărat, direct sau prin intermediari, trei suprafeţe de teren şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

“În realitate, aceste imobile (…) au fost achiziţionate din suma de 200.000 de euro pretinsă şi primită de suspecta Marinescu Eugenia-Carmen prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, toate aceste demersuri fiind efectuate în scopul ascunderii sau al ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi ajutarea persoanelor care au săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală”, se arată într-un document al DNA.

Dosarul cu pricina este exact cel care l-a băgat după gratii, în 2012, pe Bercea pentru tentativă de omor asupra unui nepot o pedeapsă de opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare. Odată cu el au fost condamnaţi şi soţia acestuia, Fănica (Stela) Anghel - la trei luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă şi instigare la mărturie mincinoasă, dar şi unul dintre fiii săi, Florin Anghel (alias Ambasador), condamnat la şapte ani şi şase luni închisoare pentru complicitate la tentativă de omor.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

Carmen Marinescu, fostul preşedinte al Tribunalului Olt, scoasă din spatele gratiilor şi plasată în arest la domiciliu

Carmen Marinescu, preşedintele Tribunalului Olt, a fost reţinută de DNA pentru că ar fi luat mită ca să-l elibereze pe Bercea Mondial

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite