Hoție la Drumul Expres Craiova-Pitești. „Ne-au furat prima dată niște grătare de metal, acum plasa galvanizată“

0
Publicat:

Secția Drumuri Naționale Slatina a anunțat că se confruntă, din nou, cu furturi pe Drumul Expres DEx 12 Craiova-Pitești. De data aceasta au fost sustrase bucăți din plasa care asigură pietrele din gabioane.

Hoții au furat o parte din plasele care asigurau pietrele FOTO: Fb./DRDP Craiova
Hoții au furat o parte din plasele care asigurau pietrele FOTO: Fb./DRDP Craiova

De pe zona drumului se fură multe: indicatoare, catadioptrii, coșuri de gunoi, mobilier etc. Dar, de data asta s-a depășit orice limită, au fost furate plasele care susțin pietrele din gabioanele montate pe DEx 12, în zona podurilor. Aceste gabioane au un rol foarte important pentru siguranța podurilor, stopează eroziunea malurilor. SDN Slatina a depus plângere penală pentru distrugere și furt”, a anunțat DRDP Craiova, pe contul oficial de Facebook.

Secția de Drumuri Naționale Slatina, care are în raza de acțiune Drumul Expres Craiova-Pitești, nu se confruntă însă pentru prima dată cu furturi pe tronsonul deschis circulației. Ba, se știe și cine face probleme în zonă, cu alte ocazii au fost și identificați autorii, însă furturile continuă. 

„E vorba de o categorie socială mai defavorizată, din zona Balș, în imediata apropiere a drumului expres, care ne face probleme. Ne-au furat prima dată niște grătare de metal pe care Poliția ne-a informat că le-a găsit și le-am recuperat, acum constat că au luat plasa galvanizată de la Gengea, iarăși o problemă, tot în zona respectivă. (...) Grătarele acelea erau pentru siguranță, la camerele de cădere, putea oricine să cadă acolo și nu-l mai găsește nimeni, sau îl găsești după nu știu cât timp, când facem noi revizii”, a explicat directorul SDN Slatina, Adrian Motorga, pentru „Adevărul”.

Paza, prea scumpă pentru administratorul drumului

Furturile în zona Drumului Expres Craiova - Pitești, în zona Balș, au fost semnalate prima dată chiar în timpul construcției. Mai mult, hoții au fost chiar surprinși într-o filmare cu drona făcută pentru a se evidenția stadiul lucrărilor.

Pentru această problemă nu există, însă, o altă soluție decât verificările zilnice pe care angajații administratorului drumului le fac în timpul programului.

Sectorul de drum expres dat în folosință anul trecut (este vorba de tronsonul 2 al DEx 12, care pornește de la limita județului Olt cu județul Dolj, în apropiere de Balș, și se termină la ieșire din municipiul Slatina, spre Valea Mare) nu este supravegheat cu camere video. Supravegherea video va fi posibilă, cel mai probabil, de anul viitor, când se va construi un dispecerat la Negreni, pe tronsonul 3 al DEx 12 Craiova - Pitești. 

Cât despre pază, directorul SDN Slatina spune că s-a solicitat acest lucru, însă în urma unei analize s-a decis că necesarul de fonduri este prea mare și că nu sunt, deocamdată, bani pentru asta. Așa că angajații fac zilnic verificări, iar atunci când constată distrugeri sau furturi este anunțată Poliția, încep cercetările etc. 

Hoții au furat o parte din plasele care asigurau pietrele FOTO: Fb./DRDP Craiova
Hoții au furat o parte din plasele care asigurau pietrele FOTO: Fb./DRDP Craiova

Dincolo de pagube, autorii furturilor pot genera însă adevărate pericole, atrage atenția Motorga. Plasele sustrase din zona râului Gengea un rol important. 

Acele arocamente, nemaifiind protejate de acele plase, este posibil ca la o viitură să „zboare” de acolo. Afectează, bineînțeles, și pereele, malurile pereate, și de acolo se poate ajunge la ceva mai grav, adică să sape pe lângă pile etc.. Fiecare element are rolul lui. Eu nu spun că se dărâmă ceva mâine, dar pot să spun că în cazul în care nu există acel element se poate întâmpla una-alta. Se poate ca pagubele să fie mult mai mari ulterior. Din păcate, oamenii nu înțeleg că dacă fură un fier de câteva sute de lei este posibil să se întâmple ceva mai grav ulterior”, a mai spus directorul SDN Olt.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt a confirmat că a deschis în acest caz un dosar penal pentru furt.

„La data de 26 aprilie a.c., polițiștii Poliției Orașului Piatra-Olt au fost sesizați, prin plângere scrisă, cu privire la faptul că, de pe tronsonul 2 al Drumului Expres DEx12 (Slatina-Craiova), ar fi fost sustrase mai multe bunuri. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, fiind continuate cercetările pentru identificarea autorilor, recuperarea prejudiciului și dispunerea de măsuri legale”, au comunicat reprezentanții IPJ Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite