FOTO  Primul protest de la Slatina împotriva vignetei de parcare, derulat cu o "mână" de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi mulţi slătineni s-au arătat contra vignetei de parcare, la protest au venit doar o mică parte...
Deşi mulţi slătineni s-au arătat contra vignetei de parcare, la protest au venit doar o mică parte...

Aproximativ 50 de persoane, în majoritate proprietari de autoturisme din Slatina, au participat, joi, la un protest împotriva reimpunerii vignetei de parcare şi a ridicării maşinilor. Acţiunea a fost organizată de Grupul Civic Cu Iniţiativa, şi s-a desfăşurat pe platoul din faţa sediului Primăriei. Deşi nu a avut acordul autorităţilor, o echipă de jandarmi a supravegheat, totuşi, protestul, care nu a ridicat probleme.

Locuitorii municipiului Slatina au fost aşteptaţi să participe, joi, la prima acţiune de protest împotriva autorităţilor locale, care au reimpus obligativitatea achitării vignetei de parcare şi a ridicării maşinilor depistate fără acest tichet în parbriz. Iniţial, la protest erau aşteptaţi să participe peste o sută de persoane, acest număr fiind anunţat ca sigur de către organizatori - Grupul Civic Cu Iniţiativa (GCCI), dar, la ora derulării manifestării, nu au fost mai mult de 50 de persoane. Astfel, timp de aproape o oră, în intervalul 13.00 - 14.00, protestatarii au stat în faţa sediului Primăriei Slatina fără să scandeze sau să provoace vreun incident, ci doar au discutat pe marginea problemei. O delegaţie a manifestanţilor a depus o notă de protest la secretariatul instituţiei, la acea oră nefiind însă nimeni din conducerea acesteia în incintă, şefii fiind toţi plecaţi la inaugurarea celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Naţional de Umor „Oltenii şi restu’ lumii”. Ulterior, edilul Minel Prina şi-a întrerupt participarea la evenimentul menţionat şi s-a întâlnit cu delegaţia protestatarilor, prilej cu care s-a discutat pe marginea nemulţumirilor acestora.

În cadrul notei remise către conducerea primăriei, reprezentanţii manifestanţilor au pus câteva întrebări oficialităţilor, printre care s-au aflat: 1. Care este acţionariatul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina şi câte acţiuni deţine Primăria; 2. Ce sumă a intrat până acum în conturile Primăriei din cumpărara vignetei şi cât la Imobiliare Consloc? 3. Cum au fost administraţi aceşti bani? 4. Care este diferenţa între impozitul pe autovehicul şi vigneta de parcare? etc.

Unul dintre participanţi, Stelian Sima, a precizat că nu a fost nevoie de obţinerea vreunei autorizaţii pentru desfăşurarea acţiunii în baza prevederilor Legii nr. 60/1991 deoarece acesta are loc pe un domeniu public.

„E inadmisibil ce se întâmplă la Slatina, unde are loc un jaf continuu şi pe banii noştri! Acum este această problemă a vignetei de parcare, pe care noi o considerăm complet ilegală. Nu s-a organizat nicio dezbatere publică, nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord să mai plătim nişte bani în plus. Eu am obţinut în instanţă anularea acelui act normativ local care prevedea blocarea şi ridicarea maşinilor (HCL 204/2008, n.a.), iar ei au venit acum iarăşi cu această taxă, au adus alte modificări doar-doar să mai ia nişte bani de la noi. Ce se întâmplă cu banii ăştia? Unde se duc? Pe ce baze? De ce nu ne pun la dispoziţie documentele care stau la baza acestei noi decizii de a ne obliga să plătim din nou vigneta de parcare?”, s-a întrebat, retoric, Sima.

Vignetă de parcare votată pe genunchi

Reamintim că, deşi consilierii locali slătineni au adoptat, în urmă cu aproape două luni, noi modificări ale HCL 204/2008 referitoare la blocarea şi ridicarea autoturismelor în Slatina, actul normativ cu pricina nu este încă aplicat integral deoarece Prefectura Olt nu şi-a dat încă acordul referitor la legalitatea acesteia. În ciuda acestui fapt însă, reprezentanţii Primăriei au impus locuitorilor municipiului proprietari de maşini obligativitatea achiziţionării vignetei de parcare în valoare de 25 lei/an. În caz contrar, cei care vor fi depistaţi fără permisul de parcare în parbriz riscă să se trezească fără maşini, care vor fi ridicate de Poliţia Locală şi SC Imobiliare Consloc SRL (firmă subordonată primăriei şi condusă de fostul şofer al lui Darius Vâlcov, ex-primar al urbei). Pentru a-şi putea recupera maşina, slătinenii va trebui să scoată din buzunar 200 de lei.

Şi un ultim aspect al problemei: iniţial, respectiv luna trecută, edilul Minel Prina a anunţat că proprietarii de maşini din oraş trebuie să plătească valoarea integrală a unei vignete de parcare – 25 lei/an, deşi tichetul cu pricina urma să fie valabil doar până la finele anului. În urmă cu câteva zile, edilul s-a răzgândit în faţa valului de nemulţumiri şi a anunţat, pe pagina sa de Facebook (?!?), că valabilitatea vignetei de parcare a fost prelungită şi pe parcursul întregului an viitor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite