Cum a batjocorit Darius Vâlcov la Slatina 20 de milioane de lei. O esplanadă terminată în zece ani va fi refăcută acum de actualul primar al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dalele de granit proaspăt montate în centrul Slatinei sunt deja sparte FOTO Alina Mitran
Dalele de granit proaspăt montate în centrul Slatinei sunt deja sparte FOTO Alina Mitran

Un megaproiect care a înghiţit peste 20 milioane lei în mandatele de primar ale lui Darius Vâlcov la Slatina, recepţionat de-abia în 2017, se reface acum cu alţi 14 milioane de lei, investiţia urmând să fie aprobată în consiliul local.

Primarul oraşului Slatina a anunţat joi, 27 septembrie, că are în plan să refacă esplanada din centrul oraşului, cu o investiţie estimată la 14 milioane de lei. Propunerea primarului urmează să fie supusă votului în Consiliul Local Slatina.

„Noi vrem ca esplanada şi acel colt (n.r. – o zonă din vecinătate care cuprinde statuia domnitorului A.I. Cuza) să fie total pietonală, să nu mai avem acces cu nicio maşină şi să mutăm toate festivalurile din zona esplanadei în noua zonă pe care o creăm la Unitatea Militară, să fie o punte de legătură între oraşul de jos şi oraşul de sus, pentru că, practic, la ora asta oraşul de jos este rupt, este o barieră parcă, nu neapărat fizică, poate şi mentală, oamenii nu vor să coboare“, îşi motivează decizia primarul Emil Moţ (PSD).

esplanada slatinei

Gradenele care „blochează splendoarea“

Edilul susţine că localnicii ar trebui încurajaţi să viziteze o zonă a oraşului de regulă ignorată. „Vin cetăţenii din oraşul de sus, se duc pe esplanadă şi se-ntorc, nu vor să coboare în frumuseţea aia de parc. Ei, şi-acum, în noul proiect al esplanadei vrem să facem o întrepătrundere între esplanadă, expo-parc şi oraşul de jos. Ne-am inspirat şi de la cetăţenii municipiului Slatina şi vrem să încercăm o structură care să fie întinsă, să coboare efectiv în expo-parc fără să avem acele gradene care blochează toată splendoarea de privelişte din expo-parc“, a adăugat primarul.

esplanada viitor

Problema este că esplanada din Slatina a fost deja refăcută, la capătul unui proiect cu întârzieri uriaşe, inaugurat într-un final în 2017, cu o investiţie de peste 20 de milioane de lei. Proiectul i-a aparţinut predecesorului lui Moţ, Darius Vâlcov, care a condus oraşul Slatina între 2004 şi 2013.  

Investiţia iniţiată de Vâlcov a fost recepţionată cu greu de actuala administraţie, după 10 ani de la debutul lucrărilor şi după ce proiectul a fost plimbat între mai multe firme de construcţii. Multe dintre pavelele de granit montate în piaţa publică sunt deja sparte, cheltuielile cu înlocuirea acestora fiind suportate de municipalitate.

esplanada slatinei

Proiect tărăgănat 6 ani

Refacerea zonei situate între casa de Cultură a Sindicatelor şi fostul magazin „Oltul“ a început în 2007, în primul mandat al primarului Vâlcov. Încă din 2011 se vorbea de tărăgănarea recepţiei finale. De atunci, au mai trecut însă alţi şase ani, pentru că nimeni nu se încumeta să semneze recepţia lucrărilor cu ultima firmă implicată în acest proiect, Hiwaters, după ce alte două societăţi au pierdut contractul, anulat de primărie. Conform noii viziuni a noului primar, urmează să dispară „peretele“ de apă de 30 de metri liniari, precum şi ansamblul de fântâni arteziene din faţa Casei de Cultură din Slatina, ca şi gradenele din partea de vest.

esplanada slatinei

De asemenea, spectacolele plătite de primărie în zona centrală a oraşului vor fi mutate în zona Gară, aflată de asemenea în proces de reconstrucţie după ce fosta unitate militară a fost preluată de municipalitate. Primarul Moţ a mai anunţat joi, 27 septembrie, că în zona Gării va fi amenajat primul restaurant Mc Donald’s din Slatina, după ce primăria a semnat un contract de concesiune în acest scop.

CITIŢI ŞI: 

FOTO VIDEO Esplanada din centrul Slatinei, completată cu pavele

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite