Cu cât a crescut cuantumul ajutorului de deces. Județul care a plătit peste 30 milioane lei în 2022

0
Publicat:

Cuantumul ajutorului de deces în cazul morții pensionarului sau asiguratului a fost majorat la începutul acestui an. A crescut și ajutorul care se acordă în cazul decesului unui membru al familiei pensionarului/asiguratului dacă persoana decedată nu avea calitatea de asigurat/pensionar. 

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, în baza cererii FOTO: arhiva
Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, în baza cererii FOTO: arhiva

Casele județene de pensii vor plăti mai mult în contul ajutoarelor de deces, cuantumul crescând de la 1 ianuarie 2023.  

„Începând cu data de 01 ianuarie 2023, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.

În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt. Ajutorul de deces în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului/pensionarului se acordă în situația în care persoana decedată nu avea calitatea de pensionar/asigurat, fiind vorba de jumătate din cuantumul care se acordă pentru decesul pensionarilor/asiguraților. 

Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere, unei singure persoane. Persoanele care îl solicită pot fi soțul/soția, copilul, părintele sau oricare persoană care dovedește că a suportat cheltuielile de deces. 

Actele necesare solicitării ajutorului de deces

Cererea privind acordarea ajutorului de deces se depune la Casa Județeană de Pensii. Iată care este lista completă a documentelor necesare acordării ajutorului de deces: 

    a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces,

    b) certificat de deces (original şi copie);

    c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);

    d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul;

    e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie).

Casa Județeană de Pensii Olt a acordat, în 2022, peste 5.700 (5.732) ajutoare de deces, valoarea totală fiind de 34,077 milioane lei. Cele mai multe ajutoare s-au acordat în cazul decesului pensionarului - 5.310, 179 ajutoare deces fiind acordate în cazul decesului persoanei asigurate, iar 243 - în cazul decesului membrului de familie (soț/soție, părinte, copil) al pensionarului sau asiguratului. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite