Colierul din dinţi de cal, piesa din epoca romană puţin cunoscută. „Este foarte-foarte rară, posibil unicat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colierul a fost descoperit cu 30 de ani în urmă în şantierul arheologic Acidava - Enoşeşti FOTO: Facebook/Muzeul Judeţean Olt
Colierul a fost descoperit cu 30 de ani în urmă în şantierul arheologic Acidava - Enoşeşti FOTO: Facebook/Muzeul Judeţean Olt

Un obiect extrem de valoros, aflat în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt, urmează să fie expus la Slatina. „Este o piesă foarte-foarte rară“, spune arheologul Florin Ciulavu.

Sub titlul „Obiectul săptămânii“, specialiştii Muzeului Judeţean Olt au oferit câteva date, pe contul oficial de Facebook al instituţiei, despre un obiect valoros aflat în patrimoniul instituţiei, dar care este prea puţin cunoscut. 

„În colecţiile Muzeului Judeţean Olt se păstrează un colier din epoca romană, format din 44 de dinţi de cal, din care 31 sunt întregi şi 13 fragmentari, descoperit în cursul cercetărilor arheologice întreprinse la Enoşeşti-Acidava (Dacia Malvensis) în anul 1991. Toţi dinţii prezintă câte două perforaţii, pentru prinderea pe aţă. Piesa este o raritate, prin prisma faptului că este compusă dintr-un număr mare de dinţi, comparativ cu multe alte descoperiri din ţară. Totodată, merită amintit efortul realizat pentru perforarea dinţilor, cunoscut fiind faptul că aceştia se prelucrează foarte greu.

Vă invităm să vizitaţi Muzeul Judeţean Olt pentru a afla istoria unor obiecte interesante din mai multe epoci istorice, descoperite pe teritoriul judeţului“, este invitaţia lansată de arheologul Florin Ciulavu.

Piesa aflată deocamdată în depozit va fi, cu siguranţă, vedeta unei viitoare expoziţii temporare. Arheologul Florin Ciulavu spune că importanţa acesteia este cu adevărat deosebită, neexistând date publicate despre una asemănătoare. 

„Este o piesă foarte rară, foarte-foarte rară, posibil chiar unicat, prin prisma faptului că are foarte mulţi dinţi, vorbim de peste 40 de dinţi dublu perforaţi. S-au mai găsit şi în alte părţi, dar mult mai puţine astfel de piese. Găseau câte un dinte, doi, trei, cinci... Nu s-a mai găsit aşa ceva, dacă ne raportăm la publicaţii, strict la publicaţii“, a precizat arheologul, pentru „Adevărul“.

Este greu de stabilit cu certitudine care era rolul unui asemenea colier, sigur fiind însă faptul că acesta a fost descoperit de către dr. Aurelia Grosu, cu 30 de ani în urmă, alături de câteva obiecte de echipament militar.

 „Putem doar să presupunem (n. red. - ce rol avea). Fiind din dinţi de cal ne putem gândi că era purtat de un călăreţ. Pe de altă parte, ne putem  gândi că e era purtat de o doamnă, pentru că sigur era foarte frumos. Noi nu ştim pe ce erau puşi dinţii, puteau să fie puşi pe o aţă, sau puteau să fie puşi pe un metal, poate chiar aur, nu ştim asta. În orice caz, erau foarte greu de realizat acele piese. Dintele se prelucrează foarte greu şi, ştim, se desface, crapă, nu este foarte uşor de făcut. Acolo sunt dinţi  de la cel puţin şase cai. (...) Putea să aibă rol apotropaic, putea să aibă rol religios, nu ştim să spunem exact, mai ales că nu au fost publicate detaliat datele privind contextul săpăturii, al descoperirii. A fost găsit  într-o groapă alături de câteva obiecte de echipament militar“, a mai precizat arheologul.

Furca de tors pentru deget, o altă piesă care a trezit interesul

Deşi Muzeul Judeţean Olt are în patrimoniu piese deosebite, numărul mare nu permite expunerea tuturor în expoziţiile permanente. Este motivul pentru care se intenţionează organizarea, cât mai des, a unor expoziţii temporare în cadrul cărora să fie scoase la lumină piese puţin cunoscute. Până atunci, multe vor fi în continuare prezentate celor interesaţi în mediul virtual.

Un alt obiect despre care nu cu mult timp în urmă s-au oferit detalii este furca de tors pentru deget. 

„Furcile de tors pentru deget au fost promovate ca fiind ace de păr, dar de fapt erau altceva, aveau alt rol, doar că nu s-a ştiut până de curând rolul real. Era un gest ritualic, domnişoara înainte să se căsătoarească trebuia să arate că poate să toarcă. Dacă reuşea, se mărita, dacă nu reuşea, nu se putea mărita“, a mai precizat arheologul. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperire istorică importantă făcută bucăţi în satul-sit arheologic din Olt. „Au distrus o podea de locuinţă romană superbă“

Bărbatul care a găsit o brăţară dacică la el în curte: „N-am ştiut că sunt cel mai bogat om din sat, eu, care sunt vai, mama mea, iau pâine pe datorie“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite