Armele şi câinii de intervenţie, punctele de atracţie la Ziua Jandarmeriei. „Când se pensionează, dacă nu se vând la licitaţie, îi luăm acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copii au trecut astăzi prin faţa standurilor de prezentare organizate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt cu ocazia aniversării a 168 de ani de la înfiinţare. Armele şi câinii de intervenţie pur şi simplu i-au fascinat.

În timp ce directorii diverselor instituţii care colaborează cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt au petrecut, alături de conducerea IJJ Olt şi de zeci de jandarmi, momente solemne în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, cei 168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române fiind marcaţi prin discursuri şi alocuţiuni oficiale, sute de copii însoţiţi de părinţi sau bunici au admirat minute întregi armele expuse de jandarmi la standurile de prezentare şi s-au lăsat cu greu duşi. Au întors armele pe toate feţele, le-au comparat cu ce ştiau din jocurile video, au încercat costumele de intervenţie, de ceva mai puţină atenţie beneficiind, în schimb, trusa de lucru a criminaliştilor, depăşită.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Cei mai mici vizitatori au ţinut cu tot dinadinsul să urce în autospecialele de intervenţie, au pornit sirenele, s-au bucurat de baloanele inscripţionate şi foarte greu s-au lăsat înduplecaţi de bunici să părăsească zona pentru a admira cele două ansambluri folclorice venite din judeţ, ca invitaţi de seamă ai jandarmilor. Înainte de spectacolul propriu-zis, şi căluşarii ansamblului au cercetat cu atenţie armele, mai puţin impresionate fiind fetele.

Imagine indisponibilă

În acest an, din programul gândit de oficialii IJJ Olt au lipsit demonstraţiile cu câini, în schimb aceştia au fost aduşi şi prezentaţi celor interesaţi. Printre ei, Mina, un câine care se apropie de pensie. Are nouă ani şi sute de misiuni la activ alături de partenerul său, din 2003 şi până acum. Este câine de intervenţie, a urmat patru luni de pregătire la centrul de dresaj de la Sibiu, şi a participat la misiuni de intervenţie de tot felul. În scurt timp va fi pensionată şi, din păcate, scoasă la licitaţie. Coechipierul se pregăteşte încă de pe acum să o ia acasă, cum s-a întâmplat şi cu ceilalţi doi câini pensionaţi înaintea ei. „De obicei nu se vând, sunt scumpi, sunt bătrâni, de la vârsta asta sunt ca şi un bătrân, au nevoie de tratamente, nu e simplu. Îi luăm acasă“, a explicat jandarmul care îi este partener de echipă. În cadrul IJJ Olt sunt cinci câini, trei în Slatina şi câte unul în Scorniceşti şi Caracal, specializaţi pe intervenţie şi depistare de droguri, încă un câine, de urmă, fiind în perioada de pregătire.
Slătinenii au avut posibilitatea timp de câteva ore să vadă tehnica jandarmilor, cei interesaţi primind şi pliante de prezentare şi revista edidată de IJJ Olt, Lege şi Ordine.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite