Al doilea deces din cauza botulismului în Olt. Un pacient de 68 ani a murit după nouă zile de spitalizare

0
Publicat:

Un bărbat de 68 ani, internat cu nouă zile în urmă la Spitalul Județean de Urgență Slatina, a decedat miercuri, 16 noiembrie 2022. Suspiciunea de botulism s-a ridicat după șase zile de spitalizare.

Pacientul a ajuns la spitalul din Slatina în 7 noiembrie 2022 FOTO: arhiva/A.M.
Pacientul a ajuns la spitalul din Slatina în 7 noiembrie 2022 FOTO: arhiva/A.M.

„Pacientul de sex masculin, în vârstă de 68 ani, din Slatina, confirmat cu diagnosticul de botulism în data de 14.11.2022, internat în secția ATI la SJU Slatina, a decedat în data de 16.11.2022, ora 8.50, în ciuda eforturilor medicilor și a administrării serului antibotulinic înaintea confirmării cazului (la momentul suspiciunii)”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt, miercuri, 16 noiembrie 2022.

Bărbatul a ajuns la spitalul din Slatina în 7 noiembrie 2022, fiind internat în secția de Neurologie, cu diagnosticul „tetrapareză, în observație etiologică”. A doua zi a fost transferat în Terapie Intensivă.

În 12 noiembrie s-a ridicat suspiciunea de botulism, în 13 noiembrie fiind trimisă o probă biologică recoltată de la pacient la Institutul Cantacuzino,  în vederea determinării toxinei botulinice. Institutul a emis buletinul de analiză în 14 noiembrie, „cu rezultat pozitiv pentru toxina botulinică în ser”, conform precizărilor DSP Olt.

Soția pacientului le-a spus medicilor că bărbatul a consumat, cu o zi înainte de a se prezenta la spital: brânză, ou, mămăligă cu pește macrou prăjit în ulei, piept de pasăre (cocoș). Din respectivele alimente nu s-au mai putut recolta probe, ca urmare a ridicării suspiciunii de botulism la șase zile de la internare. 

Debutul simptomelor în cazul pacientului de 68 ani a fost atipic cazurilor de botulism, mai întâi pacientul confruntându-se cu paralizia mâinilor și a  picioarelor și ulterior intervenind și problemele de vedere (diplopia ar fi unul dintre primele semne care apar în cazurile de botulism).

Acest deces cauzat de botulism este al doilea din această toamnă înregistrat la SJU Slatina, după ce, în luna septembrie, un alt bărbat, în vârstă de 58 ani, diagnosticat post-mortem cu botulism, a decedat.

Un alt treilea caz suspect de botulism, înregistrat tot la spitalul din Slatina, este cel al unui bărbat de 39 ani, internat în 14 noiembrie. Acesta a primit ser antibotulinic, însă rezultatul probelor recoltate care să confirme sau să infirme toxiinfecția gravă nu este încă disponibil.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite