VIDEO FOTO Povestea „Borcanului“ cu dulceaţă pentru suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toti localnicii, de la copii la bunici, savureaza cu placere povestile si dulceata de povesti - Foto Ramona Găină
Toti localnicii, de la copii la bunici, savureaza cu placere povestile si dulceata de povesti - Foto Ramona Găină

Câţiva oameni au reuşit să pună pe picioare, în comuna sibiană Marpod, prima bibliotecă-concept din România, unde cititorii au parte, în afară de cărţi, şi de dulceţuri. Ideea a fost finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, prin IREX România.

La 30 de kilometri de Sibiu, într-o zonă superbă cu oameni veseli, nenumărate poveşti şi cele mai bune prăjituri de casă, câţiva oameni cu har, dragoste de frumos şi foarte mult suflet au reuşit să readucă plăcerea lecturii în comunitatea de la ţară. 

Subsolul Primăriei din localitate s-a transformat într-un „borcan“ uriaş în care oameni de toate vârstele au parte de un meniu special: dulceaţă bună şi biscuiţi de casă la pachet cu un alt fel de dulceaţă, pentru suflet, preparată din cele mai frumoase poveşti. 

Ideea aşezământului din pivniţă a pornit de la dorinţa celor de la Biblioteca Judeţeană Astra de a identifica locuri unde se pot deschide noi biblioteci publice. „Motorul care a pus în practică acest concept este programul Biblionet, prin care bibliotecile publice din România sunt echipate cu calculatoare şi cu tot ceea ce înseamnă echipament de conectare la Internet. Este un dar făcut de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, prin IREX România, care în colaborare cu bibliotecile judeţene dezvoltă acest minunat proiect“, explică Anca Vasilescu, coordonatorul proiectului „Borcanul cu dulceaţă de poveşti“. 

Dincolo de titulatura oficială, de pe cartea de vizită, Anca zâmbeşte mult şi din suflet şi vorbeşte cu drag şi cu mândrie despre ideea care a crescut pentru că oameni speciali au crezut în ea şi au dat, voluntar, o mână de ajutor. 

Fundaţia Bill şi Melinda Gates, prin IREX, a finanţat proiectul cu patru calculatoare, un videoproiector şi instruirea bibliotecarilor, totul însumând 7.500 de euro. Cu sprijinul celor de la Primărie şi al voluntarilor, pivniţa a prins viaţă, rafturile din lemn s-au potrivit perfect pe pereţii de cărămidă veche, iar pe ele s-au aliniat, rânduri-rânduri, cărţi de suflet, borcane de dulceaţă şi borcane cu poveşti. „Am ales denumirea «Borcanul cu dulceaţă de poveşti» deoarece este o zonă şi cu un istoric în cultură gastronomică. Borcanele le-am împodobit pentru a fi elementul-surpriză şi semnalizatorul colecţiilor de carte. Avem borcanul cu carte de dragoste, borcanul cu poveşti istorice, borcanul cu poveşti inteligente şi borcanul cu lucrări practice“, povesteşte Anca. 

Cărţi din donaţii

Toate volumele de la Marpod sunt din donaţii. Anul trecut, în vară, Biblioteca Judeţeană Astra a iniţiat o campanie de strângere de carte pentru bibliotecile de la ţară, iar rezultatele au fost peste aşteptări. Oamenii au fost darnici si, cel mai important, au ştiut ce cărţi să aducă – şi vechi, şi noi, pentru toate vârstele şi gusturile. 

Întregul proiect a durat nouă luni, din care timp de două luni s-a muncit efectiv la „Borcanul“ din subsolul Primăriei. Fost bibliotecar, primarul Sebastain Dotcoş a lucrat cot la cot cu echipa, şi este extrem de mândru de biblioteca în care „toată lumea, când intră, spune: «Oau!»”. 

„Pe vremuri, biblioteca la Marpod a fost inexistentă, eu astfel mi-am început activitatea, primul meu loc de muncă a fost de bibliotecar. Era la căminul cultural o bibliotecă clasică cu rafturi, cărţi şi atât, iar lumea venea şi nu prea venea. Proiectul din pivniţă a fost un efort destul de interesant, spaţiul era total impropriu, plin de noroi, iar din bugetul local am alocat pentru amenajare 20.000 de lei. Am încercat să aducem ideea de vechi şi de basm, omul vine pentru o carte, pentru un basm, pentru o poveste“, spune primarul Sebastian Dotcoş. 

Povestea cu prinţese

Spre surprinderea chiar şi a celor care au demarat proiectul, „Borcanul cu dulceaţă de poveşti“ a devenit repede un loc extrem de căutat unde vin cu drag şi copiii, dar şi bunicii. 

„Vin câteava zeci de persoane zilnic, avem un număr constant de vizitatori, localnici, de vârste variate, de la preşcolari care vin de la grădiniţă sau de la şcoală direct aici până la persoanele vârstnice care trec şi ne vizitează. Cel mai mult se cer cărţi de poveşti din colecţia veche, preşcolarii preferă cărţile 3D, sunt frumoase, iar adulţii mai mult roamne SF”, spune bibliotecara Mihaela Stănciulescu. 

Cătălia Soba este în clasa a VIII-a, are 14 ani şi citeşte, invariabil, o carte despre prinţese. Câteva pagini completate de degustarea unui gem delicios de măceşte, întins pe biscuiţi de casă. Aşa, ca într-o poveste veche, spusă la gura sobei de bunica. „Locul e minunat, când intrăm aici ni se pare că intrăm într-o poveste. Am început să citim cărţi şi am descoperit poveşti foarte interesante, despre care până acum nu ştiam. E un loc altfel şi e complet diferit faţă de ce avem noi la şcoală“, spune Cătălina. 

„Intră la suflet şi cartea bună, şi gemul“

Cei mai în vârstă însă redescoperă în borcanul cu poveşti, pe lângă plăcerea lecturii, şi bucuria revederii, exerciţiul socializării, plăcerea de a depăna amintiri. Maria Sopa are 67 de ani, este de loc din Alba Iulia şi până la pensie a lucrat ca şi proiectant. De 10 ani, s-a retras împreună cu soţul la ţară, şi acum sunt vizitatori constanţi ai borcanului cu poveşti. „Este un loc minunat pentru comuna Marpod şi pentru toţi cei din localităţile apropiate. Când intru aici încerc un sentiment de lumină, de bună dispoziţie, mai ales pentru noi, cei în vârstă, de odihnă totodată, iar cartea te luminează, îţi deschide căi, şi la vârsta noastră. Citesc cam tot ce prind la mână, acum suntem în pensie şi putem citi. Intră la suflet şi cartea bună şi gemul, te hrăneşte ca şi o carte, de altfel, iar biblioteca este şi un spaţiu unde putem să socializăm, să vorbim de obiceiuri, de şezători, să completăm ce este astăzi cu cele din vechime“, spune femeia. 

Şezătorile se mută în Borcanul cu Poveşti

Şi pentru că a ieşit o poveste splendidă, în care nu încetezi să te bucuri, să trăieşti şi să descoperi, borcanul cu poveşti atrage deopotrivă săteni şi orăşeni, dornici să redescopere comorile de la sat, ascunse în pivniţă, seninătatea şi liniştea, tradiţiile şi reţetele bunicii. Iar din primăvară, va găzdui sezători cu furci în brâu, şorţuri brodate şi reţete vechi, care vor fi apoi strânse într-un volum aşteptat, despre renumitele delicatese de pe Valea Hârtibaciului. 

„În curând se vor putea cumpăra de aici şi produse tradiţionale, se va reînvia şezătoarea, atelierele de eco-art pentru cei mici, până la torsul şi întorsul poveştilor – numele şezătorii care va aduna femei cu furcă, cu şorţ şi mai cu seamă cu reţete delicioase, care anul viitor să fie grupate într-un volum de mare succes”, mai spune Anca Vasilescu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite