Sibiu: Lolele alungă iarna grea şi spiritele rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obicei străvechi de peste 300 de ani, Fuga Lolelor va fi prezentată la Agnita, Sibiu, Cincu şi Marpod. Evenimentele organizate anul acesta vor marca 100 de ani de la prima paradă comună a breslelor meşteşugăreşti din Agnita. În drumul lor pe străzile oraşelor, lolele vor împărţi trecătorilor aproape 7000 de gogoşi

CITIŢI ŞI

Premieră la Teatrul de Balet din Sibiu

Cel mai mare karaoke din ţară, organizat la Sibiu

Cu vârste cuprinse între 3 şi 75 de ani, peste 200 de lole pun, în acest week-end, stăpânire peste judeţul Sibiu. Startul evenimentelor se dă în această seară, la ora 17.00,cu o expoziţie inedită ce va fi deschisă la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus“. Expoziţia aniversară „Parada Lolelor-100 de ani“ va aduce în faţa publicului lăzi şi sigilii de breaslă din secolele XVII-XIX, provenite din colecţia Muzeului de Istorie „Valea Hârtibaciului” Agnita, steaguri de breaslă aparţinând Parohiei Evanghelice din Agnita şi alte obiecte de patrimoniu“, spune Camelia Ştefan, muzeograf la CNM „Astra“.

Peste 200 de lole, din ţară şi străinătate
Adevărata distracţie va începe, însă, mâine. De la primele ore ale dimineţii, personajele mascate şi gălăgioase vor colinda pe străzile din Cincu, după care vor ajunge în centrul Sibiului, în jurul prânzului. Aici, lolele se vor plimba pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, Piaţa Mare, Piaţa Huet, Podul Minciunilor, Piaţa Mică şi se vor întoarce apoi în Piaţa Mare. Spre seară, Obiceiul lolelor va fi prezentat şi la Marpod. „Ne bucurăm anul acesta de participarea a 220 de lole la acest eveniment, care au vârste cuprinse între 3 şi 75 de ani. 30 dintre acestea sunt cetăţeni germani, veniţi în ţară special pentru acest eveniment“, spune Bogdan Pătru, pre;edintele Asociaţiei „Breasla Lolelor“.

Gogoşi pentru trecători
Duminică, centrul distracţiei va fi localitatea Agnita. Pe parcursul întregii zile, lolele îşi vor prezenta costumele şi obiceiurile, după care îi vor îndulci pe trecători cu gogoşi. Potrivit organizatorilor, aproape 7000 de participanţi vor fi îndulciţi, pe parcursul celor două zile. „Sâmbătă vor fi împărţite aproximativ 1800 de gogoşi, iar în Agnita, vreo 5000. Gogoşile sunt pregătite de noi, de lole“, adaugă Bogdan Pătru.

Ce este Obiceiul Lolelor?
Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat în anul 1689, este un obicei de alungare a iernii şi a spiritelor rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservată până în prezent. În perioada războaielor mondiale şi a comunismului, obiceiul a fost temporar interzis, dar în anii ’80, lola a devenit o emblemă a Agnitei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite