Sibienii sunt aşteptaţi în muzeul în aer liber la tăiatul porcului, de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ignatul se sarbatoreste in avans in muzeul in aer liber - Foto Arhiva Adevărul
Ignatul se sarbatoreste in avans in muzeul in aer liber - Foto Arhiva Adevărul

De 1 decembrie, sibienii dar şi turiştii sunt invitaţi să treacă pragul muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru a vedea cum se taie şi cum se pregăteşte porcul, dar şi pentru a a cumpăra bucate tradiţionale la preţuri accesibile.

În ziua de 1 decembrie, începând cu ora 12, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curăţarea şi tranşarea porcului, dar şi la prepararea bucatelor tradiţionale (cârnaţi, slănină, tobă, caltaboş) care vor putea fi achiziţionate la preţuri accesibile. 

Dacă alegeţi să vă petreceţi ziua naţională în muzeu, veţi putea gusta şi din pomana porcului, dar şi din cioba sau tochitura de porc pregătite la ceaun. 

Superstiţii de Ignat

Se spune că pentru a avea noroc tot anul, e bine să vezi sânge in ziua de Ignat. În Ardeal, pe fruntea copiilor se făcea semnul crucii cu sângele animalului sacrificat la Ignat, pentru a fi feriţi de boli. În ziua de Ignat munca era interzisă. În zona Teleormanului se credea că femeile care nu ţineau ziua de Ignat, erau pedepsite de o fiinţă lacomă şi rea, numită Inătoarea. Bătrânii cercetau măruntaiele porcului pentru a afla dacă anul ce avea să vină va fi sau nu îmbeşugat.

Ritualul de tăiere cere ca în preajma porcului să nu fie oameni miloşi, pentru că aceştia vor transmite animalului emoţia lor, fapt ce îl va face să moară foarte greu, iar carnea lui să nu mai fie bună la gust. 

În zona Braşovului, tinerii imitau glasul porcului cu ajutorul surlei, un instrument muzical, asemănător unei trompete cu şase găuri. 

Cercetătorii au constatat că ziua de Ignat se suprapune peste ziua zeităţii solare celebrate în antichitate (Shiva la indieni sau Osiris la vechii egipteni), care moare pentru a renaşte. Străbunii daci considerau şi ei că porcul este un animal ce poate hrăni soarele.

În calendarul ortodox, în data de 20 decembrie este sărbătorit Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia. Pentru că nu a lepădat credinţa creştină, acesta a fost aruncat in arenă si sfâşiat de lei, in jurul anului 110, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). Ignatul aminteşte şi de sacrificiul lui pentru Hristos.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite