Medicul Alina Cătană este noul coordonator al Programului Naţional de Oncologie la Sibiu. Fostul coordonator şi-a dat demisia după percheziţiile DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Alina Catana - Foto Arhiva Adevărul
Medicul Alina Catana - Foto Arhiva Adevărul

Medicul Alina Cătană este noul coordonator al Programului Naţional de Oncologie la Sibiu. Numirea a fost făcută după ce fostul medic coordonator, Valeria Văleanu, a demisionat în urma percheziţiilor DNA într-un dosar de corupţie.

Alina Cătană este medic primar hematolog şi lucrează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu din anul 2006, fiind unul din cei mai apreciaţi medici ai unităţii sanitare din Sibiu. Aceasta a fost numită coordonator al Programului Naţional de Oncologie în cadrul SCJU Sibiu începând cu data de 6 august. Medicul este de asemenea coordonatorul subprogramului sindrom SIDPU (sindromul de imunodeficienţă primară), în cadrul Programului Naţional de Diagnostic şi Tratament pentru Boli Rare. 

„Ţinând cont de importanţa Programului Naţional de Oncologie pentru pacienţii instituţiei noastre, am dorit identificarea rapidă a unei persoane care să preia coordonarea sa şi ne bucurăm să anunţăm că am numit-o pe dna dr. Dr. Alina Cătană, care va prelua integral toate atribuţiile legate de program, astfel încât acesta să se deruleze fără sincope, ca şi până acum, iar pacienţii să beneficieze de tratamentul corespunzător”, spune Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu. 

Demisie după percheziţiile DNA

Numirea medicului Alina Cătană vine după ce fostul coordonator al programului, medicul Valeria Văleanu, a demisionat din funcţie după ce locuinţa şi cabinetul i-au fost percheziţionate de procurorii DNA, într-un dosar având ca obiect infracţiuni de corupţie. 

Percheziţiile au avut loc la sfârşitul lunii iulie în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş şi au vizat companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor, fapte care ar fi fost comise în perioada 2012-2015.

Potrivit unor surse judiciare, citate de MEDIAFAX, firmele de medicamente vizate în cauză sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine. Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Aceştia, pentru achiziţia anumitor medicamente, ar fi pretins şi primit foloase de la furnizorii de medicamente cărora le-ar fi oferit avantaje în acest scop. Sursele citate au precizat că în aceste activităţi ar fi fost implicaţi 16 medici, şefi ai clinicilor şi secţiilor de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate, subprogramul Oncologie, inclusiv un preşedinte al Comisiei de Oncologie şi un inspector de la DSP Mureş care controlează farmacii.

Sursele citate au precizat că, la nivel naţional, fenomenul este "îngrijorător" pentru sistemul de sănătate, acţiunile de "recompensare" a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori, fiind larg răspândite.

Reprezentanţii zonali ai firmelor de medicamente ar fi fost cei care ţineau efectiv legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, pe care îi stimulau material pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate, precum şi cu funcţionarii CJAS, pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienţilor cărora li se decontează, în cadrul Programului Naţional de Sănătate, aceste medicamente. În unele situaţii, în această reţea ar fi fost implicaţi şi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecţie de către medici şi care erau aprovizionaţi, pe baza înţelegerilor existente, de către producătorii şi distribuitorii agreaţi, susţin sursele citate.

În multe situaţii, livrarea către farmacii a anumitor medicamente de către producătorii şi distribuitorii agreaţi s-ar fi realizat după emiterea reţetelor de către medici, urmărindu-se cu atenţie să nu fie eliberate alte medicamente alternative. În acest scop, ar fi existat o comunicare strânsă între medicul prescriptor, farmacist şi reprezentantul medical sau managerul de produs, în vederea coordonării activităţii, au mai arătat sursele citate.

La finalizarea percheziţiilor de la domiciliul său, de unde au ridicat anumite documente, Valeria Văleanu a declarat presei că este nevinovată. "Acele acte au fost verificate la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015 de către ANI, pentru că ştiţi că am avut şi acest control, atât pe incompatibilitate, cât şi pe conflict de interese. Şi atunci, toate aceste acte pe care le-au ridicat sunt acte publice, până la urmă, sunt acte declarate, au un aviz al unei persoane îndrituite să facă acest control. Sunt nevinovată!”, a declarat Valeria Văleanu.

Văleanu s-a referit la un raport de incompatibilitate pentru 12 medici - între care şi ea - întocmit de ANI în anul 2014, deoarece cei acuzaţi au fost, în acelaşi timp, şefi de secţii la spitale de stat şi au lucrat şi în mediul privat, însă în aceste cazuri toţi medicii au fost scoşi de sub urmărire penală de către procurorii din Alba.

Întrebată ce părere are despre supoziţiile procurorilor, potrivit cărora medicii recomandă doar anumite medicamente, de regulă pe cele mai scumpe, Valeria Văleanu a spus că acest lucru nu se poate face, întrucât se prescrie substanţa, şi nu medicamentul. "Să ne înţelegem: sunt produse originale, aprobate de comisii. Produs original înseamnă unul şi atât. Deci nu poţi să recomanzi altceva în locul lui. Aceste produse sunt aprobate de Casa Naţională de Sănătate. Nu intră în competenţa mea să fac aceste indicaţii, care sunt în conformitate cu ghidurile şi ceea ce se practică la nivel internaţional în acest domeniu. Vreau să vă spun un lucru: aceste reţete se prescriu pe substanţa activă. Din păcate, chiar dacă eu, ca medic, consider că aş avea dreptul, din experienţă, să recomand un anumit medicament, nu aş putea. Aşa sunt regulile", a afirmat Văleanu.

Mai puteţi citi:

Povestea celei mai frumoase locuinţe de saşi din Sibiu - Casa Baronului. Cum a reînviat o profesoară de română tradiţiile şi deliciile culinare ale saşilor

Aurelia Rusu (68 de ani), fostă profesoară de limba română, acum pensionată, a amenajat într-o veche casă săsească din localitatea Bazna un mini-muzeu splendid cu obiecte vechi săseşti, şi a publicat de asemenea o carte cu reţete tradiţionale ale saşilor.

Pavel Diaconu, bătrânul care merge la toate evenimentele îmbrăcat în cămaşa tradiţională şi promovează ia pe Facebook: „Ia şi tricolorul le am la suflet“

Pavel Diaconu, în vârstă de 69 de ani, din localitatea sibiană Răşinari, merge la toate evenimentele importante îmbrăcat în ia tradiţională românească. Din dragoste pentru tradiţii, bătrânul şi-a amenajat acasă şi un minimuzeu cu obiecte tradiţionale.

Cum îl fila Securitatea pe filosoful Noica: „A reluat legăturile cu legionarii trădători de patrie Cioran Emil, Eliade Mircea“ - note informative

„Noica a fost filat ca un obiectiv militar“ avea să afirme Andrei Pleşu, despre Securitatea care l-a urmărit pe filozof pe tot parcursul vieţii, indiferent că acesta s-a aflat la Bucureşti, în Păltiniş sau în alte părţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite