Cum s-a schimbat viaţa unei românce care a primit o bursă de la Bill Gates: M-am simţit trădată de educaţia politică primită în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgiana Epure e o româncă de 24 de ani care a absolvit şefă de promoţie la o universitate din Anglia, predă vara la alte două universităţi de elită din lume, iar acum se află într-un internship la Curtea de la Haga.

La 24 de ani, Georgiana Epure, o tânără originară din Sibiu, are un CV impresionant: şefă de promoţie la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a primit o bursă de la Bill Gates ca să facă un masterat la Cambridge, predă vara la Oxford şi Cambridge, iar acum lucrează, într-un internship, la Curtea Penală Internaţională de la Haga, scrie turnulsfantului.ro.

S-a născut la Bucureşti, dar s-a mutat cu familia la Sibiu. După BAC a plecat în străinătate. A absolvit ca şefă de promoţie la Universitatea Leeds, unde a studiat Relaţii Internaţionale. Încă din Sibiu o interesa modul în care funcţionează societatea.

„Ţin minte că m-am simţit cumva trădată de educaţia pe care am primit-o (n. r. educaţia politică din România). Nu îmi venea să cred că aveam 18 ani şi nu auzisem niciodată de aceste evenimente, deşi mulţi dintre colegii mei ştiau de ele pentru că studiaseră noţiuni de ştiinţe politice sau istorie internaţională modernă, subiecte pe care eu nu le avusesem în curriculum la şcoalăl”, consideră tânăra, potrivit sursei citate.

S-a apucat să se documenteze despre toate aceste tragedii de care nu aflase la şcoală, iar când a aflat că există şi burse pe acest subiect a ştiut ce va face pe viitor.

Cu echipa de la Consiliul Judeţean al Elevilor din Sibiu a organizat mai multe proiecte şi a participat la multe întâlniri cu oameni ce iau decizii în învăţământul românesc, cu miniştrii. Zice „miniştri“ pentru că în mandatul ei de secretar în Consiliul Judeţean al Elevilor, mandat de un an, a discutat cu trei miniştri ai Educaţiei. „Cred că asta este foarte ilustrativ despre situaţia din sistemul de educaţie din ţară. (...) La sfârşitul liceului mi-am dat seama că, de fapt, ceea ce mă intrigă cel mai mult este fix asta: cum funcţionează societatea în care trăim”, spune Georgiana.

A devenit din ce în ce mai interesată de cum societatea reacţionează faţă de genocid şi crime în masă. A urmat în acest sens un masterat în Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice la Universitatea din Cambridge după ce a primit o bursă de la Bill şi Melinda Gates . Erau circa 5.000 de aplicanţi şi 98 de burse. A fost singura româncă bursieră din acel an.

Acum se află într-un internship la Curtea Penală Internaţională la Haga.

Le-a mai spus reporterilor de la turnulsfatului.ro, deşi sistemul de educaţie românesc are multe probleme, există mulţi dascăli foarte competenţi, pe care i-a numit „profesori-eroi“. „Cred cu tărie că educaţia sexuală ar trebui să fie inclusă în curriculum într-un mod în care să ajungă la mai mult de 5% din elevii din ţară (cum ne arată statisticile anul acesta). Cred că e nevoie de mai multă atenţie la felul în care educam tinerii să devină cetăţeni responsabili, iar pentru asta cred că e mare nevoie de a avea noţiuni de ştiinţe politice în curriculum şcolar preuniversitar”, adaugă tânăra.

Mai puteţi citi:

Tânăra din România care a refuzat Oxfordul. „Ceea ce rămâne în timp nu este o diplomă sau o medalie“

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite