Satu Mare: O jumătate de milion de euro pentru calificarea muncitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmărenii care lucrează în industria textilă vor putea să se califice urmând aceste cursuri
Sătmărenii care lucrează în industria textilă vor putea să se califice urmând aceste cursuri

200 de muncitori necalificaţi din Satu Mare vor fi şcoliţi din bani europeni. O firmă din Cluj Napoca va implementa primul proiect de formare profesională cofinanţat de Uniunea Europeană în judeţul nostru.

200 de muncitori necalificaţi, angajaţi la diferite firme din Satu Mare, vor fi şcoliţi din bani europeni. Aceştia vor primi diplome recunoscute în străinătate în urma unor cursuri de calificare de gradul II, de care vor beneficia gratuit, acestea fiind finanţate din fonduri europene.
Cursurile vor fi oferite prin intermediul firmei Arini Formare Profesională din Cluj Napoca, care a câştigat un proiect cofinanţat din fonduri europene, pe care îl va implementa începând cu data de 1 ianuarie.

Camelia Bakri, managerul firmei Arini


„Firma Arini a scris un proiect pentru a primi finanţare de la Uniunea Europeană pentru a şcoli peste 300 de muncitori necalificaţi, dar angajaţi la diferite firme din Cluj Napoca şi Satu Mare, proiect declarat câştigător la sfârşitul lunii decembrie. Acesta va fi implementat începând cu 1 ianaurie la Satu Mare, pe o durată de doi ani”, spune Camelia Bakri, managerul firmei.
Trei proiecte, 800 de muncitori şcoliţi
Firma Arini s-a înfiinţat în anul 2004 la Cluj Napoca, având-o ca manager pe Camelia Bakri, medic psihoterapeut de meserie şi sătmăreancă de origine. Din 2004 firma se ocupă de formarea profesională a persoanelor, iar din 2009 a început să solicite fonduri europene pentru calificarea şi recalificarea atât a şomerilor, cât şi a muncitorilor angajaţi, însă necalificaţi.
„Am înfiinţat această firmă din hobby, iar când am sesizat că sunt cerinţe pe piaţa muncii în privinţa calificărilor şi formării profesionale şi că, din păcate, foarte mulţi români muncesc fără să fie calificaţi, am început să facem proiecte pentru a obţine finanţări de la UE. Astfel, anul trecut am avut două astfel de proiecte câştigate, iar anula cesta l-am câştigat pe cel de-al treilea, pe care-l vom implementa nu doar la Cluj, dar şi la Satu Mare, oraşul meu natal”, mai spune Camelia Bakri.
Prin cele trei proiecte câştigate până acum, în valoare totală de peste 1.300.000 de euro, firma va şcoli în următorii ani 800 de muncitori necalificaţi. Dintre cele trei proiecte câştigate de Arini, cel de anul acesta are cea mai mare valoare, de 480.000 de euro, prin care vor fi calificate aproximativ 310 persoane, din care 200 la Satu Mare. Domeniile de calificare sunt: montator subansamble, confecţioner articole piele şi înlocuitori şi confecţioner tricotaje, dar vor fi instruiţi şi câţiva manageri privind modalităţile de obţinere a finanţărilor nerambursabile FSE POSDRU 2007-2013.
Condiţiile de participare la cursurile gratuite
De aceste cursuri gratuite vor putea beneficia sătmăreni angajaţi cu carte de muncă la diferite firme din judeţ, fără calificare în domeniul în care muncesc. Cursurile cuprind 720 de ore, din care 240 de teorie ţinute de lectori universitari din Satu Mare şi Cluj Napoca, şi 480 de practică. Înscrierile se vor face prin recrutare, fiind necesare adeverinţa care face dovada că sunt angajaţi cu carte de muncă, diploma ultimei şcoli absolvite şi o copie după actul de identitate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite